Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тараклия празнуваха годишнината от основаването на града

Снимка: БТА

На Гергьовден в Тараклия отбелязаха  211 години от основаването на града. Богатата и разнообразна програма започна с празнична литургия в храма "Св. Георги". За любителите на спорта на централния стадион бяха организирани различни състезания. Празникът продължи на централния площад, където артисти забавляваха множеството, предава БТА.

Тараклия е основана през 1813 г. от български имигранти. Те се заселват там много по-рано по време на Руско-турската война от 1806-1812 г. Това е едно от най-старите български селища от XIX век в тогавашната Южна Бесарабия. Получава името си от бившето ногайско село, съществувало близо до сегашния град. Българска колония се развива на няколко етапа от преселници. Днес Тараклия е административен център на едноименния район, населен предимно с етнически българи.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всички сънародници, които са пожелали да се евакуират от Ливан, вече са на българска територия

Още 80 български граждани от Ливан кацнаха снощи на летище София с правителствения самолет. Така евакуираните с два полета след 30 септември вече са 169. Последният полет бе посрещнат от министъра на транспорта Красимира Стоянова. Тя заяви, че..

публикувано на 02.10.24 в 08:41

Правителственият "Еърбъс" евакуира още 80 българи от Бейрут

От Бейрут за София излетя с правителствения "Еърбъс" втората група от 80 българи, които поискаха да напуснат Ливан. Очаква  се самолетът да кацне в София след 19.00 часа. 89 наши сънародници и членове на техните семейства бяха изведени по въздух..

публикувано на 01.10.24 в 18:50

Част от българите в Ливан са евакуирани с правителствения самолет

Държавата започна извеждането на сънародниците ни, изявили желание да напуснат Бейрут след атаките на Израел срещу Ливан. Част от българите в Ливан вече са евакуирани с правителствения Airbus, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Самолетът..

публикувано на 30.09.24 в 17:55