Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерти, видео-мапинг и тържествени церемонии по повод Деня на Европа в България

Снимка: БГНЕС

Отбелязването на Деня на Европа на 9 май започва през 1986 година. Решението за обявяването му е взето на  срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано на 28-29 юни 1985.

За да сложат край на множеството междуособици в Европа, чиито кулминации са Първата и Втората световна война, европейските държави започват процеса по създаването на Европейския съюз. Именно на 9 май преди 74 години, 5 години след края на Втората световна война, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита паметната декларация, в която предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички. Сред тях са Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е основоположникът на онова, което днес познаваме като Европейски съюз.

Вече 38 години Денят на Европа се отбелязва тържествено и с редица прояви във всички страни членки на ЕС. От 2007 година, когато България става 25-ата държава, присъединена към общността, 9 май се чества с прояви в много от селищата на страната.

И тази година фасадата на някогашния Царски дворец на пл. "Княз Александър I" ще се превърне в "платно" за впечатляващ видео-мапинг. Темата му кореспондира с предстоящите избори за състав на Европейския парламент – "Твоят глас".

Историята на спектакъла, който започва в 21.00 часа, ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. Достъпът до шоуто ще бъде свободен, а то е част от тазгодишното издание на Фестивала на светлините LUNAR.


Денят на Европа отбелязват и във втория по големина град у нас и най-стар жив град в Европа – Пловдив. Началният час на концерта на Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" е 18:30, а събитието е част от Културния календар на Община Пловдив.

Във Варна ще се състои традиционен за града военен ритуал пред паметника-мемориал на Осми Приморски полк. Церемонията започва в 10.00 часа, а час по-късно се очаква тържествен ритуал по издигането на знамето на ЕС пред сградата на Общината, която е организатор на честването, заедно с Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия.

Представителството на Европейската комисия в България кани на 9 май софиянци и гостите на града на празничен концерт по случай Деня на Европа и двайсетата годишнина от най-голямото разширяване на Европейския съюз. Празникът ще започне в 16,30 ч. с представяне на културата и традициите на страните, присъединили се към Европейския съюз преди 20 години. Гостите ще могат да опитат местни храни и напитки от Кипър, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия и да участват в игри с награди. 

В 17,30 ч. ще се състои концерт под надслов “20 години заедно” с музика и танци, представени от изпълнители от различни краища на Европа. 

Събитието се организира заедно със Столичната община, Европейския парламент в България, посолствата на Кипър, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия, Летище София и Европейската инвестиционна банка в България.  

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, europarl.europa.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45