Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е процедурата за получаване на българско гражданство?

Снимка: БГНЕС

В предишна публикация Радио България ви разказа какви са условията и основанията за придобиване на българско гражданство. В следващите редове ще ви разкажем за стъпките по самата процедура.

Първата от тях е подаване на молба за българско гражданство, която трябва да бъде написана на български език и да бъде подадена лично:

-  в Министерството на правосъдието, или

-  в дипломатическо или консулско представителство на България в чужбина.

Списък с необходимите документи е публикуван на уеб страницата на Министерството на правосъдието и е достъпен на български и английски език.

Как се подават молбите за лица до 18-годишна възраст?

-  За лица до 14-годишна възраст молбата се подава от двамата родители (ако единият не е лишен от родителски права) или от настойника.

-  За лица от 14 до 18-годишна възраст молбата се подава лично със съгласието на родителите или попечителя, които я приподписват.

При подаването на молбата, ако се установи, че са представени всички необходими документи, се провежда и интервю с кандидатите, което:

-  се провежда на български език;

-  по въпросник, утвърден от министъра на правосъдието.

Каква е целта на интервюто?

-  Да се добие представа доколко кандидатът владее българския език, дали е запознат в основни линии с държавното устройство на България, различни области от обществения живот на страната, празниците, известните исторически личности, какви са мотивите му да иска да се сдобие с българско гражданство.

Как се проверява движението на преписката?

-  Чрез интернет страницата на Министерство на правосъдието, секция "Българско гражданство", по регистрационен № и ПИН, получени при подаване на документите.

От кого се издава указът за гражданство и кога той влиза в сила?

-  Указът се издава от президента и влиза в сила от деня на издаването му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва издаването на лични карти от ново поколение

От 17 юни 2024 г. започва издаването на българска лична карта по нов образец, съобщават от Дирекция "Български документи за самоличност". С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен..

публикувано на 17.06.24 в 08:41

За какво служи Виза тип С?

В серия от публикации Радио България дава информация, която да е в помощ на гостите на страната ни от чужбина. Визите са въпрос, който вълнува хората, пътуващи по света. Отговорът му зависи от това коя страна и за колко време се канят да посетят,..

публикувано на 04.06.24 в 10:51

Нови тарифи за личните документи

Отпада възможността за издаване на безсрочни лични карти. Българите от 18 до 70-годишна възраст ще имат лична карта с 10-годишна валидност, над 70 години личната карта ще е за срок от 30 години. Служебният кабинет прие Постановление за изменение..

публикувано на 30.05.24 в 15:24