Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва платформата за български езикови ресурси онлайн БЕРОН

Снимка: БТА

БАН представи платформа за български езикови ресурси онлайн БЕРОН.

БЕРОН е съкращение (Български езикови ресурси онлайн), но и напомня за българския енциклопедист и автор на "Рибния буквар" Петър Берон.

Чрез платформата се осигурява свободен достъп до надеждна информация онлайн за българския книжовен език – за правопис, правоговор, пунктуация и граматика. Съдържанието на БЕРОН се разработва от езиковеди от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН.

От академията посочват, че новият ресурс ще продължава да се развива и надгражда в отговор на нуждата от надеждни дигитални ресурси за българския книжовен език.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10