Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва платформата за български езикови ресурси онлайн БЕРОН

Снимка: БТА

БАН представи платформа за български езикови ресурси онлайн БЕРОН.

БЕРОН е съкращение (Български езикови ресурси онлайн), но и напомня за българския енциклопедист и автор на "Рибния буквар" Петър Берон.

Чрез платформата се осигурява свободен достъп до надеждна информация онлайн за българския книжовен език – за правопис, правоговор, пунктуация и граматика. Съдържанието на БЕРОН се разработва от езиковеди от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН.

От академията посочват, че новият ресурс ще продължава да се развива и надгражда в отговор на нуждата от надеждни дигитални ресурси за българския книжовен език.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата Олимпиада по изкуствен интелект събира в България 200 младежи от цял свят

България ще посрещне близо 200 ученици и младежи от цял свят, които ще участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи. Участие в състезанието са потвърдили 44 отбора, два от които са български – съобщи на..

публикувано на 02.08.24 в 15:10

Наводненията - обилни валежи, небрежност или активна човешка дейност?

Близо година след наводненията в крайморската Община Царево , които отнеха живота на четирима души, причините за бедствието още се изясняват. Според независимия анализ, в рамките на инициативата "Зелени закони" , на инж. Тома Белев, бивш..

публикувано на 02.08.24 в 12:05

В петък – горещо, с жълт код за високи температури в 25 области

В петък , 2 август, ще е слънчево, след обяд на запад ще се заоблачава, но само на изолирани места може да превали във вечерните часове. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 34 до 39°, в столицата 35°...

публикувано на 01.08.24 в 19:40