Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия
Снимка: nfc.bg

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските филмови награди.

Европейската филмова академия вече има над 5000 членове от 52 държави. Имената на всички нови членове бяха обявени на Деня на Европа, 9 май, на уебсайта на ЕФА. Нови членове се приемат веднъж годишно. Сред новото попълнение са Кейт Бланшет, Йован Марянович, Джери Хофман, и София Екзарху. 

Към ЕФА се присъединяват също режисьорите Лиза Боева, Андрей Хадживасилев, Коста Каракашян, Ники Стоичков и Галя Стоянова, операторите Иван Чертов и Александър Станишев, сценаристите Теодора Маркова и Симеон Венциславов. Изпълнителният директор на Националния филмов център Петър Тодоров и Амитабх Вардхан, главен изпълнителен директор на Cine Grand и продуцентите Борислав Борисов, Кристина Деспотова, Ралица Големанова и Ирина Гурова.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Арлинд Фаризи, Биляна Цървенковска, Пламен Тотев, Владимир Янковски и Ана Йовковска

Има интерес към българската литература в Северна Македония

"На фона на сложните политически взаимоотношения между България и Северна Македония прави впечатление, че културата и литературата са крачки напред. Сред най-четените писатели в югозападната ни съседка са Георги Господинов и Алек Попов, в България..

публикувано на 03.06.24 в 12:23

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15