Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май.
Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива “Кулинарните фестивали на България” и местната инициативна група “Долна Митрополия – Долни Дъбник”.
Майстори от различни населени места в Плевенска област, както и ученици от Професионалната гимназия по туризъм “Алеко Константинов” ще пресъздадат местните кулинарни традиции. Гостите на фестивала ще могат да опитат пресол от риба, качамак, агнешка чорба и яйца с лук по Ясенски, паприкаш с пушено месо и галушки, тестени пържени “Райдуше” или “Трески” и много други ястия.Регионален етнографски музей в Пловдив отваря врати за XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти, съобщават организаторите от музея. Откриването е на Еньовден (24 юни), почитан в народната ни традиция като ден на билките и лечението..
Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..
Днес отново е денят Арифе, който предхожда всеки байрам, без значение дали е Рамазан или Курбан байрам. Мюсюлманите днес отдават почит на починалите си близки, като във всеки дом жените месят тесто, от което се правят мекици и се раздават на..
Осем автентични български традиции и предавани през поколения умения от различни краища на страната бяха вписани в Националната представителна листа..