Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.
Снимка: БГНЕС

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като пълноправен член на ЕС", заявиха от държавния департамент на САЩ пред "Voice of America".  

"Нашите общи цели за сигурност, просперитет и пълна евроатлантическа интеграция остават и САЩ ще продължат да подкрепят Северна Македония в изпълнението на тези стремежи. България настоява за вписване на българите в Конституцията като предварително условие за започване на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. САЩ остават твърдо ангажирани със Споразумението от Преспа“, заявиха от американското посолство в Скопие.

Гордана Силяновска положи клетва като президент на "Македония" и не използва официалното име на страната Северна Македония, като предизвика дипломатически скандал и наруши Преспанският договор с Гърция подписан през 2018 г. Това предизвика незабавни остри реакции от страна на България и Гърция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30