Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да, има и такова селско школо в България! Различното училище на Царев брод

24 май е троен празник за учители и ученици

4
Снимка: Венета Николова

"Не искаме да е сиво, искаме да е красиво" – това е посланието на средното средищно училище "Св.св. Кирил и Методий" в село Царев брод. "Различното училище" е другото мото на школото, в което се обучават 118 ученици до 7 клас от общо 10 населени места в района на град Шумен. А че училището е красиво и различно, бие на очи още щом прекрачите прага му. Дотолкова, че се е превърнало в туристическа атракция и хората идват от близо и далеч, за да го разгледат като някакво … чудо. Посетителите го определят в книгата за впечатления като "Дворец на децата", "картинна галерия" или "училище – светилище".

Над 120 пана, рисунки и картини,както и портрети на исторически личности и цитати, призоваващи към толерантност и ученолюбие красят стените на царевбродското школо. Всяка отделна стая е обзаведена и декорирана тематично и разполага с мултимедия, а тоалетните са с фотоклетки. Всеки понеделник, когато започва първият час, звучи химнът на Република България, а във вторник химнът на град Шумен поставя началото на Часа на класния. И всички пеят с въодушевление.

Но това не е всичко! "В училището ни, което е с над 100-годишна история, се обучават деца с различен произход, култури и цвят на кожата, тъй като в миналото Царев Брод се е славело като международно село с над 13 етноса. И бих казал, че при нас има възрожденски дух, а всяко наше тържество се превръща в общоселски празник" – казва за Радио България дългогодишният директор Тихомир Трифонов. И още:

"От 2009 г. имаме боксова круша, която е близо до учителската стая. Насреща сме поставили снимки на учителите и това е за снижаване на агресията. Ако някой ученик, например е ядосан на учител, вместо директно да избиват страсти и емоции, може по този начин да се разтовари. Мелодичен звънец със сигурност има в много училища, но нашият е с 15 различни сигнала с 30 сек продължителност. Всеки ден от 6:45 до 17:30 ч. от школската радио точка звучи българска естрадна музика, но така, че да не пречи на провеждането на часовете. И мисля, че това също възпитава в патриотизъм."

Макар че училището непрекъснато се ремонтира и обновява, от 15 години в него не е стъпвал майстор. "За ремонти и боядисване се оправяме сами – предимно лелките и помощният персонал, понякога и учителите се включват", казва Трифонов. А как успяват да се издържат финансово?

"Получаваме т.нар. делегиран бюджет, който е строго определен според броя на учениците. От друга страна имаме земи, дадени преди години с царски указ. Земите ни бяха върнати, след като спечелихме дело, но не на училището, а на т.нар. Енджейско училищно настоятелство. През 2000 г. го регистрирахме, то е действащо и много ни помага. И на трето място, но не по важност, безвъзмездно ни помагат хора по различни начини – с храна или строителни материали и пр.", обяснява директорът.


Открай време школото поддържа отлично сътрудничество с над 100-годишния женски бенедиктински манастир "Пресвето сърце Исусово" в село Царев брод. Сестри бенедиктинки от Германия, Южна Корея, Нигерия и други държави са преподавали английски на децата.

"От 25 години правим 5-дневен летен лагер със сестрите. Те осигуряват обяд и закуска, ние – методологическа организация. Има аниматори, изпращаме дежурни учители и спортен инвентар в манастира. Децата имат нравствено поучителни беседи, но без дидактика и религия, в бенедиктинския манастир те играят и спортуват. През тези 5 дена организираме полудневни екскурзии в района, които са с патриотична насоченост" – казва Трифонов.

За възпитаниците на школото 24 май е троен празник. Освен Деня на българската азбука, просвета и култура, на тази дата те отбелязват патронния празник на тяхното школо, като отдават почит на солунските братя и на свети Бенедикт, провъзгласен за светец на 24 май 1807 г. А Константин Кирил философ и Методий, заедно със свети Бенедикт, са духовните покровители на Европа, напомня ни Тихомир Трифонов.


Вижте видео репортажа ни от село Царев брод, срещата със сестрите бенедиктинки и посещенито на селското школо "Св.св. Кирил и Методий" – има възможност за автоматичен превод на субтитрите. 


Вижте още:
Снимки: Венета Николова, Снимки: Венета Николова, Основно училище "Свети свети Кирил и Методий" с. Царев брод, община Шумен
Bидео: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Главчев

Служебният премиер заяви, че се усеща липсата на редовно правителство

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Сигурно президентът Румен Радев има някакви съображения, тъй като знаете,..

публикувано на 12.07.24 в 08:23

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05