Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стойчев преплува протока Молокай за почти 19 часа

Снимка: Facebook / Petar Stoychev

Българският плувец в открити води Петър Стойчев прибави и хавайския проток Молокай към прекосените от него морски  пространства. Във фейсбук той написа: "От тъмно до тъмно! Преплувах най-трудния и най-дълъг проток от веригата Oceans Seven.  Молокай в Хавай е с дължина 45 км. Започнах преплуването в 3,01 ч сутринта от плажа Капухи на о-в Молокай. Преплувах разстоянието за 18 часа и 53 минути и финиширах в 21,54 ч на плажа Макапау в Оаху“. На финалните 10 км. Стойчев се е борил със силно насрещно течение, отблъскващо го от брега с около 3 км. в час.

"На финала ме чакаха българи, живеещи в Хонолулу. Чакали са ме повече от 6 часа. Посрещнаха ме с българското знаме, хавайски венци и шампанско. Досега най-дългото ми плуване в цялата ми плувна кариера беше малко под 11 часа, но след днешния ден съм убеден, че човешките възможности са неограничени, стига да имаш воля за победа! С тези почти 19 часа във водите на Тихия океан станах и първият българин, преплувал протока Молокай в Хавай“, пише плувецът.

Стойчев покори 4 от маратоните в Oceans Seven - Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар и протока Молокай. Остават му още Северният канал между Ирландия и Шотландия, протокът Цугару в Япония и каналът Каталина между остров Санта Каталина и Лос Анджелис. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чужденци, изучаващи български език във Великотърновския университет, представиха ястия от своите страни

Участниците в 47-ото издание на Международния летен семинар по български език и култура във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” се включиха в  интернационална кулинарна вечер. Летен семинар по български език и култура..

публикувано на 01.08.24 в 18:15

Хидроенергийният комплекс "Турну Мъгуреле - Никопол" е в списъка на трансграничните проекти на ЕС

Проектът на "Националната електрическа компания" (НЕК) и румънската "Хидроелектрика" за изграждане на комплекса "Турну Мъгуреле - Никопол" успешно премина етапа на оценка и е включен в Списъка на трансграничните проекти за възобновяема енергия..

публикувано на 01.08.24 в 16:10

Природният газ по-скъп с 4,5% през август

От днес природният газ поскъпва с 4,5 процента и през целия месец ще се продава на цена 60,75 лв. за мегаватчас, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. На тази цена крайните снабдители и лица, на които е издадена лицензия за..

публикувано на 01.08.24 в 14:27