Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет се обяви за ускорено изграждане на нови ядрени мощности и Вертикалния газов коридор 

Снимка: БГНЕС

Междуведомствени работни групи ще работят за по-бързо осъществяване на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Групите са създадени със заповед на служебния премиер Димитър Главчев. 

Енергийният министър Владимир Малинов коментира, че проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и района в дългосрочен план. 

Проектите – част от инициативата за Вертикален газов коридор между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, ще осигурят възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници от юг на север. 

Изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е стратегически проект за страната ни. В края на м.г. правителството на Николай Денков обяви процедура за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" - предвижда се строителството им да приключи съответно през 2033 и 2036 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Село Воден след пожара

Пожари, хора, държава...

Горещини, силен вятър, огнен ад. На това стана свидетел и България в последните дни. Изпепелени къщи, погубени домашни и диви животни, унищожена реколта, осакатена природа…  И човешка мъка след огъня. „Аз съм на 66 години. В тази къща съм..

публикувано на 19.07.24 в 00:10

Учители по български език от девет държави – на практикум у нас

Практикум на тема "Учителят зад граница между „възрожденските“ предизвикателства и методическите решения" събра в къщата-музей "Христо Г. Данов" в Пловдив преподаватели по български език и литература от България, Ирландия, Великобритания, Румъния,..

публикувано на 18.07.24 в 19:42

Комисията по бюджет и финанси задължи служебното правителство да осигури нужната помощ за пострадалите от пожарите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предаде БТА. Министерски съвет..

публикувано на 18.07.24 в 18:16