Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет се обяви за ускорено изграждане на нови ядрени мощности и Вертикалния газов коридор 

Снимка: БГНЕС

Междуведомствени работни групи ще работят за по-бързо осъществяване на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Групите са създадени със заповед на служебния премиер Димитър Главчев. 

Енергийният министър Владимир Малинов коментира, че проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и района в дългосрочен план. 

Проектите – част от инициативата за Вертикален газов коридор между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, ще осигурят възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници от юг на север. 

Изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е стратегически проект за страната ни. В края на м.г. правителството на Николай Денков обяви процедура за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" - предвижда се строителството им да приключи съответно през 2033 и 2036 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Главното мюфтийство призова мюсюлманите да се молят за дъжд и да помагат в борбата срещу пожарите

Мюсюлманското изповедание в България призова своите служители, имамите и вярващите да се включат в гасенето на пожарите, които бушуват из страната и да подадат ръка на бедстващите. След Петъчния намаз в джамиите ще се състои и специална лекция (хутбе),..

публикувано на 18.07.24 в 11:17
Последиците от пожара в с. Воден

Турция изпрати на помощ 20 машини да гасят пожарите в Болярово и Сакар

Голяма част от пожара в с. Воден и край него е овладян, заяви вътрешният министър Калин Стоянов на брифинг. "През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщащата се посока на..

публикувано на 18.07.24 в 09:34
Патриарх Даниил

От Видин патриарх Даниил започва обиколка из епархиите

Новоизбраният български патриарх Даниил започва посещения на епархиите в страната. Първият град, който ще посети, е Видин, съобщиха от Видинската митрополия. Градът е център на епархията, която той оглавяваше преди да бъде избран за български патриарх...

публикувано на 18.07.24 в 06:15