Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

Снимка: pixabay

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в демокрацията през 2023 г. нараства спрямо 2018 г., когато в било 44%.
 
Немалка част - 49% от запитаните одобряват ограничаването на някои демократични права и свободи. 41% не са съгласни. 49%, одобряват идеята “да има силен водач, който да не се занимава с парламент и избори”. По този показател страната се нарежда между Турция – 50%, и Мексико – 47%, които имат най-високите нива на подкрепа на идеята за силен водач. 37% от българите са против това. 

87% от българските граждани искат честни избори, но 65% подкрепят идеята решенията да се вземат от експерти, а не от правителството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44
Детски празник

Столичната община подарява безплатни театрални и циркови представления на децата през целия юни

Под мотото “За децата на София” градът ще се превърне в сцена на радост, спорт, култура и добротворство през целия юни, съобщиха от Столичната община. В продължение на месец децата ще могат да посещават безплатни театрални представления, да чуят..

публикувано на 01.06.24 в 14:31