Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Райна"

Снимка: Youtube / Даниел Верстапен

Българският фолклор отдавна вълнува музиканти от целия свят със своята уникалност и неизчерпаеми възможности. Поредният пример за подобно сътрудничество е колаборацията между Даниел Верстапен и Нина Николина. На двата си предстоящи концерта в България белгийският пианист ще представи на живо своята интерпретация на автентичната народна песен "Райна", създадена в творческо партньорство с певицата Нина Николина. Даниел Верстапен разказва как се е зародила идеята да работи с Нина:

"Влюбих се в нейния глас, още щом я видях във филма "Белгийският крал". Вашият фолклор е вълшебен! Дълбочината, богатството на гласовете, композициите – несравними са. Текстовете на песните са толкова интересни, изпълнени с легенди и предания. Аз "потънах" в тях и за щастие нашата задочна среща с Нина дойде навреме, за да може българският фолклор да стане част от проекта "Bridge Between Cultures / Мост между Култури", с който в момента съм на световно турне."

Пианистът представя по една местна, позната и обичана за локацията песен във всяка точка от турнето си, на всеки континент. За да ни предложи своя прочит на "Райна" в България на концертите си в Пловдив (Античен театър, 18 юни) и Габрово (Дом на културата, 20 юни), Даниел Верстапен пристига след участията си в "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни Опера" в Австралия. Малко преди концертите, от него научаваме повече за работния процес с нашата певица:

"Моят мениджър се свърза с Нина Николина, разказа ѝ за идеята и за щастие тя откликна. Аз се заех със създаването на музиката, а Нина, като един от най-добрите познавачи и великолепни изпълнители на фолклор, трябваше да открие най-въздействащия текст."

Нина Николина допълва:

"Още в суров вид основата, която Даниел ми подаде звучеше толкова космополитно, че вече знаех коя ще е българската песен, която да вплетем. Избрах една от така наречените "трудни песни" – такива, с които певците се дипломират в Музикалната академия. Тя е от пазарджишкия край, посветена е на Райна Княгиня и става популярна в изпълнение на неповторимата Надка Караджова. Като по чудо текстът и мелодията се "прегърнаха" в такъв синхрон – все едно са писани едновременно.“

Финалните щрихи нанася със своя аранжимент Явор Русинов, който от години работи с български фолклор в актуализирано звучене. В концертните изпълнения на "Райна" ще има и гост-музиканти – Калин Вельов на перкусии, Дамян Йорданов на кавал, който участва и в записа, и хор "Магическите гласове".

Но изненадите в двата концерта на белгийския пианист у нас не се изчерпват с това. В Пловдив и Габрово той ще представи заедно с Любо Киров някои от най-любимите заглавия на певеца, изпълнени на живо само от Любо и Даниел Верстапен на пианото.

Всъщност "Райна" ще има предпремиера, при това извън България. Даниел Верстапен и Нина Николина ще я изпълнят още на 26 май 2024 г. в Гент – културната столица на Белгия. Събитието е организирано с любезната подкрепа  на град Гент, българското посолство, в лицето на г-н Пламен Бончев и с подкрепата на българската организация "Магически гласове" в гр. Гент, които имат традиция в честването на празника 24 май, деня на Св.Св. Кирил и Методий. В концерта участие ще вземат още българският дамски хор "Булгапея" от Брюксел и хор "Футиоза" от Гент.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България, по случай Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Събитието в Пловдив е с подкрепата на Община Пловдив.


Снимки: Youtube / Даниел Верстапен, Facebook /Даниел Верстапен, Facebook /Нина Николина


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25

Любо Киров започва лятото с нов сингъл и албум – "Ново сърце"

Любо Киров е сред звездите в българската музика, които последните години пълнят най-големите зали. Всяка негова нова песен вълнува публиката, която има нов повод за радост – преди дни певецът издаде албума "Ново сърце ". На концерта-промоция беше..

публикувано на 19.06.24 в 10:15