Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Зографски манастир в Атон
Снимка: Българска Патриаршия

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети Седмочисленици” в италианската столица за честванията на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На следващия ден ще бъде отслужена Света Божествена архиерейска литургия и ще се извърши поклонение пред мощите и молебен на гроба на Свети Константин-Кирил Философ. Богослужението в древната базилика “Сан Клементе” ще оглави Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Денят на празника ще бъде отбелязан с благодарствен молебен в параклиса на Светите братя Кирил и Методий и Свети Бенедикт Нурсийски в криптата на папите в базиликата “Свети Петър” във Ватикана.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сънародниците ни в Австрия поднасят цветя пред паметника на Христо Ботев

Българите в Австрия ще отбележат заедно Деня на Христо Ботев и на загиналите свободата и независимостта на България, съобщиха от посолството ни във Виена.   Дипломатическата мисия отправи покана към сънародниците ни да се съберат днес от 14,00 ч. в Парка..

публикувано на 31.05.24 в 10:49

В Брюксел започва Фестивалът на българската книга

Български автори ще гостуват в Брюксел в рамките на шестото издание на Фестивала на българската книга. Традиционният годишен форум за срещи между читатели, издатели, преводачи и творци на перото ще се проведе между 31 май и 2 юни, съобщи за БТА..

публикувано на 31.05.24 в 06:15

БНР ще звучи по Радио-телевизия Цариброд и ще подкрепя инициативи на българите в Сърбия

От месец юни българите в пограничния район на Сърбия ще имат още една врата към България. По местната Радио-телевизия Цариброд ще звучат предавания и новини, създавани от Българското национално радио. П ърво ще започнат да се излъчват Обедният..

публикувано на 27.05.24 в 19:30