Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Милошев: Минимум 10% ръст на туристите през летния сезон

Снимка: Архив/БГНЕС

Служебният министър на туризма Евтим Милошев прогнозира броят на туристите у нас да нарасне поне с 10% през летния сезон.

По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г.”, заяви той пред БНР. По думите му, в този период 39% повече туристи са посетили страната ни.

Евтим Милошев каза още, че се търси тълкувателно решение ставката от 9% ДДС за туроператорите, чието действие изтича през юни, да продължи да се прилага поне в рамките на този сезон.

Румен Радев откри летния туристически сезон

МВнР изпраща още служители в консулствата в отговор на нуждите на туристическия бранш

Друг проблем в сектора засяга липсата на кадри и това принуждава работодателите да обещават минимум 20% по-високо заплащане в сравнение с миналото лято.

Министърът призова външното ни министерство да командирова допълнително служители в консулските ни служби в страните от Средна Азия, откъдето идват много работници в  туристическия брнш, за да може кандидатите да получат визите си навреме. Очаква се да пристигнат хора от Непал, Индия, Бангладеш, Киргизстан.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00