Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Милошев: Минимум 10% ръст на туристите през летния сезон

Снимка: Архив/БГНЕС

Служебният министър на туризма Евтим Милошев прогнозира броят на туристите у нас да нарасне поне с 10% през летния сезон.

По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г.”, заяви той пред БНР. По думите му, в този период 39% повече туристи са посетили страната ни.

Евтим Милошев каза още, че се търси тълкувателно решение ставката от 9% ДДС за туроператорите, чието действие изтича през юни, да продължи да се прилага поне в рамките на този сезон.

Румен Радев откри летния туристически сезон

МВнР изпраща още служители в консулствата в отговор на нуждите на туристическия бранш

Друг проблем в сектора засяга липсата на кадри и това принуждава работодателите да обещават минимум 20% по-високо заплащане в сравнение с миналото лято.

Министърът призова външното ни министерство да командирова допълнително служители в консулските ни служби в страните от Средна Азия, откъдето идват много работници в  туристическия брнш, за да може кандидатите да получат визите си навреме. Очаква се да пристигнат хора от Непал, Индия, Бангладеш, Киргизстан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58