Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Снимка: БТА

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно можем да преодолеем стигмата и да окажем подкрепа на засегнатите от болестта, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Целта на инициативата е не само да се почете паметта на жертвите, но и да се изрази подкрепа на семействата, загубили близък, и на хората с ХИВ.

В София бдението ще започне в 20,00 ч. на площада пред столичния храм “Св. Неделя”. Запалените свещички ще изрисуват панделка – символ на солидарността и в подкрепа на усилията за борба със заболяването.

Над 4200 българи са носители на ХИВ, показват данните спрямо декември 2023 г.


 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и..

публикувано на 24.07.24 в 13:50

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07