Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Снимка: БГНЕС

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на изход", да оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния ден.

Резултатите от допитвания до общественото мнение по повод изборите също не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден, както и до обявяване на края на гласуването на територията на страната.

Социологическите агенции се регистрират в ЦИК, а анкетьорите не могат да анкетират непосредствено пред избирателните секции. Те трябва да работят на разстояние най-малко 3 метра от изхода на помещението, в което се гласува. Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели, се посочва в разпоредбите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05