Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 24 май

Българската култура и образование – в обсега на ново предаване на БНР

На 23 май слушайте „Часът на Радио България по програма „Христо Ботев“

В навечерието на празника на буквите, просветата и културата програма „Христо Ботев“ и програмата за чужбина на БНР - „Радио България“ - излизат с ново седмично предаване. 

"Часът на Радио България – по програма Христо Ботев" ще поставя акцент върху съхранението и разпространението на българската култура и българското образование по света - както сред нашите общности, така и сред хората, с които българите зад граница всекидневно общуват и живеят. Предаването ще представя и чужденци, които живеят и работят в България или такива, които са учили у нас и днес прилагат получените знания в своите държави. В продукцията ще залягат и избрани моменти от останалите тематични линии на Радио България. 

Екипът на Радио България има сериозна и дългогодишна традиция в работата с българските общности зад граница и с чужденците у нас, произтичаща от 88-годишната традиция на предаванията за чужбина на националното радио на български и чужди езици, чийто приемник е медията. Програма "Христо Ботев", от своя страна, е призвана да работи в подкрепа на българската култура, наука и образование и вече 53 години го прави безупречно. Ето защо, сътрудничеството между двете програми на БНР е естествено продължение на мисията им – да разпространяват българската култура и образование и да спомагат за опазване на националната идентичност и на чувството за принадлежност сред българите отблизо и далеч.

Предаването "Часът на Радио България – по програма „Христо Ботев" ще се излъчва всеки четвъртък от 10:00 до 11:00 часа на вълните на програма "Христо Ботев", като ще продължава своя живот и извън ефира – на уеб сайта на БНР в страницата на български език на Радио България, в платформата за подкасти на БНР – "Бинар" и в YouTube канала на Радио България. Водещ ще бъде Красимир Мартинов. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дните на йога събират почитателите на духовни практики в България

За десета поредна година в дните около 21 юни, много страни по света отбелязват празника на йога. В България, от 15 до 23 юни, 44 населени места, сред които най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново,..

публикувано на 22.06.24 в 09:25

За 17-та година се провежда "София Прайд", както и шествие за семейството

17-ото по ред шествие "София Прайд" е насрочено за днес. Организаторите го определят като "най-голямото събитие в защита на човешките права в България". Тази година събитието ще премине под лозунга "България е и нашият дом". 8 успели в своята сфера..

публикувано на 22.06.24 в 09:05

Фестивалът "Бабина душица" в Монтана събира готвачи от цяла България

Над 30 готвачи от цялата страна на 22 юни се събират в Монтана за фестивала на народната кухня "Бабина душица". Кулинарният фестивал е част от програмата за празника на Монтана "Свети Дух" в Градската градина. В парка, участниците ще..

публикувано на 22.06.24 в 07:15