Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

В 60 държави по света ще гласуват българите за Народно събрание на 9 юни

Снимка: БТА

С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание. Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64, САЩ – 55, Гърция – 28 (включително и в курортни градчета в Северна Гърция и островите), Италия – 27, Нидерландия – 24, Белгия и Канада – по 16, Австрия и Франция – по 15.

"Избори за членове на Европейския парламент от България и за народни представители ще има в 388 секции в 57 държави, като в Исландия, Нова Зеландия и Сингапур ще има секции само за изборите за Народно събрание", обясни председателят на Работна група „Избори“ в МВнР Светлан Стоев.

Машинно гласуване ще се проведе в общо 245 секции
 – 109 в Турция; 36 в Германия; 31 във Великобритания и Северна Ирландия; 13 в Испания; 10 в САЩ; 7 в Нидерландия; 6 в Австрия; 5 във Франция; по 4 в Белгия и Канада; по 3 в Гърция, Кипър и Швейцария; по 2 в Италия и Сърбия и по 1 в Дания, Ирландия, Люксембург, ОАЕ (Дубай), Португалия, Чехия и Швеция.

Светлан Стоев напомни друго важно изискване на българското и на европейското законодателство, според което българските граждани, пребиваващи в страните от ЕС, не могат да гласуват за членове на Европейския парламент от Република България, ако са упражнили правото си на глас в изборите за членове на ЕП от съответната държава, за което ще трябва да попълнят декларация в изборния ден.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20
Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55