Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България празнува на 24 май своя "духовен Великден"

Снимка: БГНЕС

"Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа и съхраниха народа ни", каза президентът Румен Радев на честването в София за 24 май деня на братята св. св. Кирил и Методий, българската писменост, култура, просвета и на славянската книжовност. 



Празничното шествие до Националната библиотека бе водено от президента и служебните премиер и просветен министър. В шествието участваха преподаватели, студенти, ученици и граждани. "Словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни училища в 55 държави, разположени на 6 континента", заяви просветният министър Галин Цоков.





Празнични шествия и събития за 24 май се проведоха в цялата страна.

Пловдив




Велико Търново




Варна





Бургас




Благоевград




Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10