Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска музика звучи тази вечер във виенската Музикферайн

Снимка: Илиана Бойчева

“Гала на българската култура и музика” – така е озаглавен концертът с участието на български музиканти, който ще се състои тази вечер в зала “Брамс” на Музикферайн във Виена.

Интересът към събитието под патронажа на българския посланик в Автрия Десислава Найденова-Господинова е огромен и всички билети са разпроданени. Присъствие са потвърдили посланици и официални гости от седем европейски държави, както и представители на държавното ръководство на страната домакин.

Концертът е част от артистичната инициатива на пловдивската пианистка Донка Ангъчева “Изкуството продължава да живее” и всички приходи ще бъдат дарени на фондация “Заедно в час”, чиято мисия е да осигури равен достъп до качествено образование за всяко дете у нас.

На сцената освен Донка Ангъчева ще се изявят австрийската цигуларка Лидия Байч, тенорите Андреас Шагер и Марио Николов, басът Гюнтер Гройсбьок, виолистката от Виенската филхармония Даниела Иванова, обоистът Вълчан Вълчанов-Чани, кавалджията Недялко Недялков, Vienna Art Nouveau Orchestra с диригент Росен Гергов и други музиканти.

Мария Илиева ще пее в дует с Цезар Сампсън – един от най-популярните австрийски поп артисти. Владимир Ампов-Графа пък ще представи специално създаден аранжимент за пиано, обой и оркестър.

На концерта ще прозвучат произведения на български композитори, сред които Георги Андреев и Милен Кукошаров.

И Австрия, и България притежават хилядолетна история и имат много богата култура и традиции. С този концерт искаме да покажем колко силно музиката и изкуството свързват хората”, казаха артистичните директори на проекта Донка Ангъчева и Лидия Байч.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15