Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от Сарагоса разказаха във филм историята на родната ни азбука

Снимка: стопкадър

Как са се появили буквите, които са ни направили народ и са ни дали силата да устоим на историческите бури от Средновековието и османското иго до днес? Отговор на този въпрос потърсиха седмината ученици от пети клас на Българското неделно училище "Васил Левски" в испанския град Сарагоса. Заедно със своята преподавателка в школото – Ива Сахлийска, те създават кратък филм по темата, озаглавен "Историята на буквите".

"Това е малко филмче, в което разказваме историята на буквите. Обясняваме, че преди писмеността хората си предавали чрез думички и песни нещата, които са знаели, а по-късно, с натрупване на знанията се появява нуждата от писменост – обяснява Сахлийска пред Радио България. – После достигаме до идеята за създаването на глаголицата, кой е авторът на глаголицата, а след това как Княз Борис спасява българските букви. Опитала съм се да внеса един приказен елемент в историята. Филмът е 11-12 минути. После с моите ученици разказваме изказваме предположението, че може би Климент Охридски е преработил глаголицата и ѝ е дал името кирилица, като почит към своите учители Кирил и Методий."

Премиерата на филмчето на българчетата от Сарагоса се състоя в последния учебен ден на училището за тази година, когато със специално тържество децата отбелязаха и 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вие, приятелите на Радио България, също имате възможност да си припомните историята на българската писменост, като изгледате видеофайла, изпратен ни специално от г-жа Ива Сахлийска:


Вижте още:

Видео: БНУ "В. Левски"- Сарагоса

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05

Проекти на българите в Молдова ще бъдат подпомогнати финансово от България

Министерство на външните работи на България чрез посолството на страната ни в Молдова обяви процедура за приемане и подбор на предложения за проекти, които ще бъдат изпълнявани с безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма за подкрепа..

публикувано на 11.06.24 в 15:21