Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на пролетна сесия на Парламентарна асамблея на НАТО

Премиерът призова за по-голямо присъствие на НАТО в Черно море и Западните Балкани

Йенс Столтенберг: Предлагаме да се договорим за по-голяма роля за помощ за Украйна

Снимка: БТА

Основната цел на НАТО не е да воюва, а да предотврати войната. Силни сме, защото сме обединени. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София.

„НАТО е най-силният и успешен съюз в историята, защото ни обединява, помага ни да се развиваме и адаптираме, когато светът се променя. Днес живеем в опасен свят и трябва да отговорим на това“, каза Столтенберг.

Йенс Столтенберг

„Днес живеем в опасен свят и трябва да отговорим на това се договорим за по-силна роля на НАТО. Необходима е по-добра организация", заяви генералният секретар на Алианса и подчерта, че 2/3-ти от страните членки вече отделят за отбрана 2% от своите разходи. Столтенберг осъди подкрепата на Китай за Русия със стоки с двойна употреба - гражданска и военна, и порица Северна Корея, която доставя хиляди артилерийски снаряди за руската армия. Затова генералният секретар призова за затвърждаване на партньорството между Алианса и демокрациите в Азиатско-тихоокеанския регион. Той подчерта, че Пактът ще покаже решимост на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон, като демонстрира стъпки към придобиване на повече сили и способности.

Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки, заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнало по необратим път.


Михал Шчерба
Въздушната отбрана на Украйна трябва да бъде основен приоритет, трябва да сме сигурни, че въздушното пространство на Украйна е защитено, добави Шчерба. Русия не е сама, Путин си създаде клуб от автокрации, където неговите приятели диктатори в Минск, Пекин, Пхенян и Техеран организират ежедневно кампании с цел разединение на нашите народи и унищожаване на демокрациите, подчерта Шчерба. Половината свят провежда избори, автократските режими виждат тези избори като цели за нападение, които да ни направят по-слаби, посочи той.



НАТО е цивилизационен избор и гаранция за сигурност. Русия иска да ерозира европейската сигурност, като увеличи своето влияние в Западните Балкани и Черноморския регион, заяви служебният премиер Димитър Главчев
, пред асамблеята. Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона, призова премиерът.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15