Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Политиците, които искат ескалация, да декларират, че ако се наложи, ще воюват за България

Снимка: БТА

"Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка. Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на военни), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5?".  Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, коментирайки уверенията на служебния премиер Димитър Главчев, че темата за изпращането на български военни в Украйна не съществува. 
Държавният глава Румен Радев е на посещение в Швейцария за среща с швейцарския си колега Виола Амхерд. Според него е време да се търсят пътища за мир в Украйна, основани на международното право. Той определи като важна първа стъпка в тази посока предстоящата в Швейцария през юни среща за мир."Важно е да се говори не само за оръжие, а и за мир", каза Радев и поздрави Виола Амхерд за домакинството на срещата.
"Нашият парламент трябва да работи за по-бързото преустановяване на тази война, а не за нейното по-нататъшно разпалване", посочи българският президент. По думите му, политиците трябва да си дават сметка за всички възможни сценарии и да работят за това, да не се реализират най-лошите. "Призовавам всички наши хора с власт, които вземат решения за изпращане на оръжие, за ескалация, да преминат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, ще воюват за България", посочи още президентът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Белоградчишките скали в Северозападна България

До четвъртък ще е слънчево и горещо

Във вторник , 18 юни, в България времто ще е слънчево и горещо. След обяд над планините и Североизточните части от страната ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 16 и 20°, в София 16°. Максималните ще са от 31 до..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

България днес - 17 юни 2024 г.

В „България днес“ на 17 юни говорим за политическата картина в страната ни през призмата на политическата психология, запознаваме ви с френскоезичните програми на Стопанския факултет на Софийския университет, разказваме и за смисъла и..

публикувано на 17.06.24 в 19:00

Вече 30 години обучение на френски език предлага Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

Дарителството и визионерството по отношение прогреса на родната наука и просвета е белязало развитието на висшето образование в България. Благодарение на предприемаческия дух и родолюбието, което пази у себе си през десетилетията в странство, Евлоги..

публикувано на 17.06.24 в 11:50