Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР ще звучи по Радио-телевизия Цариброд и ще подкрепя инициативи на българите в Сърбия

7
Снимка: Красимир Мартинов

От месец юни българите в пограничния район на Сърбия ще имат още една врата към България. По местната Радио-телевизия Цариброд ще звучат предавания и новини, създавани от Българското национално радио. Първо ще започнат да се излъчват Обедният осведомителен бюлетин и репортерският обзор "Седмицата на бързи обороти".

На слушателите в Община Цариброд ще бъдат предлагани също репортажи, детски и музикални програми, както и подкасти на БНР, съобщи генералният директор Милен Митев, който подписа споразумение за сътрудничество с директора на Радио-телевизия Цариброд Владимир Велкович. С документа двете медийни организации затвърждават вече установени отношения, като стремежът е те да бъдат надграждани с нови форми на взаимодействие.


"За мен е изключително важно, че отново подписахме споразумение с вашата медия, защото става дума за една от най-големите медийни компании в региона – каза Владимир Велкович. - Освен това, БНР е важно за българското население, което живее в този край. И много се радвам, че една малка медия, каквато условно можем да кажем, че е Радио-телевизия Цариброд, има възможност да подпише договор с една от най-значимите медийни компании на Балканите. Надявам се, че и ние ще можем да подпомогнем вашата работа, както и, че това ще означава много както за гражданите, които живеят тук, но за хората в България, на които ще можем да разказваме за живота на българското национално малцинство в Сърбия".

Паметникът на светите братя Кирил и Методий в двора на гимназията в Цариброд

Генералният директор на БНР Милен Митев също изрази задоволство от подновяването на сътрудничеството между медиите от двете страни на границата и посочи:

"Като обществена медия, за нас е особено важно да поддържаме добри отношения с нашите съседи и вярвам, че, както чрез предоставянето на наши материали – новини, културни програми и други, така и чрез излъчването в нашите програми на материали, създавани от Радио-телевизия Цариброд, ще допринесем за още по-доброто разбирателство между хората в региона и по този начин ще допълним и изпълнението на своята обществена мисия. Освен ефирни програми, БНР разполага и с ресурсите на Радио България, което звучи в интернет на десет чужди езика, включително на сръбски. С нетърпение очаквам да видя какви форми на взаимодействие ще успеят да измислят екипите на двете медии".

Улица в Цариброд

Делегацията на БНР, водена от генералния директор, беше приета и от кмета на Община Цариброд Владица Димитров. Той и председателят на общинския съвет Зоран Джуров запознаха гостите с някои наболели въпроси от живота на българите в Цариброд и изразиха надежда, че чрез сътрудничеството между двете медии – БНР и Радио-телевизия Цариброд, те ще получат гласност и ще бъдат придвижени по-бързо.


Един от най-сериозните проблеми са задръстванията на КПП „Калотина“ през лятото. Кметът информира, че вече е изпратено предложение в Министерството на външните работи на Република България за изграждането на отделен временен пункт само за гражданите на България и Сърбия, който да работи от юни до септември, когато е най-големият трафик на транзитно преминаващи автомобили от Западна Европа към Турция. Очакват отговор след като бъде сформирано редовно правителство у нас.


"Ето, за всичко това искаме да ни помогнете, тъй като и ние сме българи, както и вие, но живеем от другата страна на границата" – посочи кметът на Цариброд Владица Димитров.

За гласност на инициативите на българите в Цариброд се надява и председателят на Общинския съвет Зоран Джуров.

Зоран Джуров и Владимир Велкович


Той също изрази надежда след изборите на 9 юни България да може да има редовно правителство, с което да започне диалог и за по-дългосрочни въпроси за българското национално малцинство в Сърбия. Председателят на общинския съвет апелира и чрез медиите у нас да се разпространи знанието за българското название на града – Цариброд, вместо Димитровград. По думите на Зоран Джуров, връщането на старото име е плод на големи усилия от страна на българите в Сърбия.

В отговор, генералният директор на БНР Милен Митев даде заявка, че каквото е по силите на медията и на ресурсите, с които тя разполага, ще помага и за намирането на отговори на въпросите, поставяни от българите в Сърбия.

"Екипът на колегите от Радио България, които създават емисии за нашите сънародници зад граница, в т.ч. и на сръбски език,  също ще се радват да запознаят своята аудитория с това, което се случва при вас. Така че, вярвам, че ще можем да дадем една достойна трибуна на темите, които ви вълнуват и които желаете да бъдат обсъждани в по-широк план".

Снимки: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36

Български деца в Брюксел посещават часове по роден език в белгийската библиотека "София"

Деца от Българското училище “Пейо Яворов” в белгийската столица учиха български език и литература в библиотека "София" в Скарбек, Брюксел. По инициатива на училището и със съдействието на завеждащия българската секция в библиотеката Арон Вилем..

публикувано на 24.06.24 в 14:54
Аня Терзивец

На загинали в Украйна българи посвещава проект Аня Терзивец

Много етнически българи се сражават на фронта в Украйна. За съжаление вече има доста загинали. Това каза пред агенция "Фокус" Аня Терзивец – водеща на предаването "Гласът на българите" по обществената телевизия в град Одеса, шеф редактор на редакцията по..

публикувано на 23.06.24 в 11:52