Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2 юни походът "По стъпките на Ботевата чета" ще достигне връх Околчица

Снимка: Ива Антонова

От брега на Дунав при Козлодуй, където през 1876 г. от австрийския кораб "Радецки" е слязла четата на Христо Ботев, тръгна 76-ото издание на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета".


120-те километра до историческия връх Околчица, където се води последното сражение на четата, се изминават за 5 дни. Походът е най-старата и масова родолюбива туристическа проява. Над 1600 са участниците тази година, традиционно най-много са учениците. Има и група туристи от Австрия, съобщава кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова.


В приветствието си към участниците кметът на Враца Калин Каменов пожела: “Искрено се надявам Ботевият поход за вас да не е екскурзия, а сърцато изживяване, в което да усетите желанието водело Ботев и неговите четници към саможертвата, дала началото на нашата свобода“.



На 2 юни на Околчица по традиция се отдава почит на Ботев и загиналите за свободата на България.  



Програмата на Ботевите дни във Враца, посветени на 148-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, беше открита тържествено на 26 май. Тя включва десетки културни, образователни, туристически и спортни събития за всички върасти. Сред проявите са рецитали, изложби, концерти на открито и национални конкурси.

Започва походът

Най-мащабните прояви през Ботевите дни са националният туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица, всенародното поклонение на историческия връх и тържественият митинг - заря. Честванията продължават до 2 юни и събират много врачани и гости на града.
"Ботевите дни са празник. Ботевите дни са момент, в който забравяме това, което ни разделя и търсим общото помежду ни, а именно това е Ботевият завет", споделя гражданка ва Враца пред репортера на БНР.

Подробна програма за Ботевите дни е публикувана в интернет каналите на Община Враца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00