Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Снимка: БНР

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са няколко – Голямата награда, Награда на слушателите, Награда за дебют и Участие във фестивала "Евросоник" в нидерландския град Грьонинген.

Големият победител в категорията "Нова българска поп и рок музика" се избира от авторитетно жури, включващо композитори, певци, автори на аранжименти, автори на текстове и продуценти. Той ще има възможност да запише нова авторска музика във Второ студио на БНР на стойност до 12 000 лева, финансирана и продуцирана от обществената медия.

Кои са тазгодишните отличени, ще научим на галаконцерта, който се провежда тази вечер, 30 май, в Sofia Live Club. Тогава ще бъде обявен и победителят в категорията "Евросоник". Организаторите на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика – "Евросоник", вече са избрали кой ще представи страната ни в Грьонинген (Нидерландия) догодина сред няколко родни кандидатури – heptagram, Innerglow, Kottarashky & The Preachers, Peyotoff и Woomb. Интересът към участие в събитието е голям, тъй като там присъстват представители на европейски лейбъли, мениджъри на клубове и медии, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), част от който е и Българското национално радио.

Преди година за представител на България в Грьонинген беше избрана формацията TRIGAIDA (ТРИГАЙДА)– името е измислена от музикантите ѝ дума, съчетаваща броя на участниците с българския народен инструмент гайда. Триото в състав Ася Пинчева – вокали, Георги Маринов – Хорхе – диджериду и гайда, и Иван Шопов – електроника и продуциране - представят по неповторим начин български фолклор чрез естетиката на електронното звучене. Слушаме "Слънцето трепти" от дебютния им албум "Елате" от 2021 г.


Снимки: БНР, Trigaida

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25