Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Българите извън ЕС ще могат да упражнят евровот в дипломатическите ни мисии

Снимка: БТА

В държавите извън ЕС ще може да се гласува за членове на Европейския парламент само в секциите в дипломатически и консулски представителства, уточни говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева .

"Избирателите, които на 9 юни ще бъдат извън страната и извън държавите-членки на общността, но желаят да гласуват и за членове на ЕП и имат избирателни права за това, трябва да се поинтересуват и да отидат в дипломатическо и консулско представителство на България и там ще могат да гласуват в съответната секция", каза Матева пред БНТ.

Тя посочи, че на 14 май е изтекъл срокът, в рамките на който българските граждани, които живеят извън страната или знаят, че на изборите ще бъдат извън страната, можеха да подадат заявление, за да бъдат вписани в списъците в секциите, в които желаят да гласуват. Ако не са направили това, може да гласуват във всяка една избрана от тях СИК, като ще подпишат на място декларация, че не са гласували за тези избори и няма да гласуват на друго място.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лятно училище по български език се провежда в Тирана

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий", от 1 до 25 юли 2024 г. в университета в Тирана за четвърта поредна година се провежда Лятното училище по български език , първата такава инициатива в Република Албания...

публикувано на 03.07.24 в 11:00

Представят второто издание на роман за преселването на българите в Бесарабия

В София днес, 3 юли, ще бъде представено второто издание на романа "Преселници" от Константин Петканов (1891-1952). Събитието ще се проведе от 18.00 ч., в Клуба на офицерите от запаса и резерва на улица "Урвич" 1-3, съобщават организаторите от..

публикувано на 03.07.24 в 07:35
Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25