Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

Снимка: pixabay

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания" и Африканско-карибският културен център към Факултета по класически и нови филологии в СУ, в партньорство с НАТФИЗ, съобщи БТА. Фестивалът е част от културната програма, посветена на Деня на Африка 25 май и основаването на Африканския съюз, изиграл важна ролята в обединяването на африканските нации и културното многообразие и богатство на континента.

В рамките на филмовата панорама ще има и майсторски кино класове с участието на чуждестранните гост-лектори Ала Eдин Алджем от Мароко и Джордж Босомпим от Гана. На 31 май, гостите на фестивала ще могат да се докоснат до традициите на Африка, като участват в лекции и две безплатни работилници за африкански ритми и африкански танци, водени от барабаниста Деян Петров-Dizzy и хореографа Петя Стойкова. Същия ден фестивалът ще бъде съпроводен и с музикални изпълнения на реге бандата Roots Rocket в двора на Софийския университет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29