Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови тарифи за личните документи

Старата такса за лична карта се запазва до края на годината

Снимка: БГНЕС

Отпада възможността за издаване на безсрочни лични карти. Българите от 18 до 70-годишна възраст ще имат лична карта с 10-годишна валидност, над 70 години личната карта ще е за срок от 30 години. Служебният кабинет прие Постановление за изменение на тарифите за издаване на нови документи по Регламент (ЕС) 2019/1157.  Цените на лична карта при обикновена процедура е 30 лв., за карта за пребиваване е 40 лв., разрешението за пребиваване също е 40 лв. 

Запазва се таксата от 18 лв. за обикновена услуга за нова лична карта до края на 2024 г. Таксата на разрешението за продължително или постоянно пребиваване на чужденец в България се намалява от 45 на 40 лв, в сила от 17 юни 2024г.. 

При първо издаване на лична карта на лица от 14 до 16 години се запазва безплатно издаване. Безплатна ще е личната карта и за лица, навършили 70 години. Лична карта на лица с трайно намалена работоспособност или с увреждане се издава с 50% намаление на таксата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение да не се пътува в наводнените региони на Италия

Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава българските граждани да не пътуват в част от Италия заради лошо време. В съобщение на ситуационния център на министерството се изтъква, че проливните дъждове, обхванали област Емилия-Романя,..

публикувано на 26.06.24 в 14:18

Специално събитие ни информира за правата при пътуване със самолет

Европейският потребителски център България и ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" организира изнесен щанд - част от информационна кампания за правата на пътниците при пътуване с въздушен транспорт - на летище София, Терминал 2,..

публикувано на 19.06.24 в 19:45

Започва издаването на лични карти от ново поколение

От 17 юни 2024 г. започва издаването на българска лична карта по нов образец, съобщават от Дирекция "Български документи за самоличност". С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен..

публикувано на 17.06.24 в 08:41