Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие: Къщата на Димитър Талев не е паметник на културата

Снимка: БТА

Родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп не е част от защитеното културно наследство, гласи официалната позиция на Министерството на културата на Северна Македония. Изявлението идва ден след като българското правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността за закупуване на сградата.

Пред местното издание “Слободен печат” от ведомството в Скопие твърдят, че нямат отношение по въпросите, свързани с покупко-продажбата на дома на Димитър Талев. “Ако получим писмо за къщата, ще дадем подходящ отговор”, се казва още в позицията на министерството.

Според македонските медии един от собствениците на имота не желае да продаде своя дял на българската държава. Заради обилните дъждове през изминалия месец част от родната къща на писателя се срути.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 15 октомври Албания започва преговори по същество за присъединяване към ЕС Постоянните представители на ЕС в Брюксел единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство. Началото ще е на 15 октомври с междуправителствена..

публикувано на 27.09.24 в 09:50

България, Румъния, Гърция и Хърватия координират позициите си за ЕС и Украйна

Външните министри на България, Румъния, Гърция и Хърватия традиционно се срещнаха в рамките на Общия дебат в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи външно министерство. Първите дипломати обсъдиха продължаващата война в Украйна и последиците за..

публикувано на 27.09.24 в 09:03

Предсрочни избори по никое време

От днес, 27 септември, България отново е в 30-дневна предизборна кампания. 28 партии и 11 коалиции подадоха документи в Централната избирателна комисия за участие в поредните предсрочни парламентарни избори, като в крайна сметка за подкрепата..

публикувано на 27.09.24 в 06:15