Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие: Къщата на Димитър Талев не е паметник на културата

Снимка: БТА

Родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп не е част от защитеното културно наследство, гласи официалната позиция на Министерството на културата на Северна Македония. Изявлението идва ден след като българското правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността за закупуване на сградата.

Пред местното издание “Слободен печат” от ведомството в Скопие твърдят, че нямат отношение по въпросите, свързани с покупко-продажбата на дома на Димитър Талев. “Ако получим писмо за къщата, ще дадем подходящ отговор”, се казва още в позицията на министерството.

Според македонските медии един от собствениците на имота не желае да продаде своя дял на българската държава. Заради обилните дъждове през изминалия месец част от родната къща на писателя се срути.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За България е въпрос на нюанси, кой ще е новия президент в Белия дом

На въпроса на „Нова ТВ“ има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън българският посланик в САЩ Георги Панайотов отговори, че разликата е в нюансите. „Това е много важен въпрос. Разлика за България някаква..

публикувано на 20.07.24 в 11:29

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48
Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски

В Скопие се оправдават с липсата на редовно правителство в София

Българският президент Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски по време на форума в двореца "Бленъм" във Великобритания. Държавният глава е изразил надежда, че Скопие ще ускори изпълнението на двустранния Договор за..

публикувано на 19.07.24 в 10:16