Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие: Къщата на Димитър Талев не е паметник на културата

Снимка: БТА

Родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп не е част от защитеното културно наследство, гласи официалната позиция на Министерството на културата на Северна Македония. Изявлението идва ден след като българското правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността за закупуване на сградата.

Пред местното издание “Слободен печат” от ведомството в Скопие твърдят, че нямат отношение по въпросите, свързани с покупко-продажбата на дома на Димитър Талев. “Ако получим писмо за къщата, ще дадем подходящ отговор”, се казва още в позицията на министерството.

Според македонските медии един от собствениците на имота не желае да продаде своя дял на българската държава. Заради обилните дъждове през изминалия месец част от родната къща на писателя се срути.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите на 27 октомври

Окончателно регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври са 24 партии и 9 коалиции, обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. От думите ѝ стана ясно, че отказ за регистрация е получила партия "Има..

публикувано на 17.09.24 в 15:47

Президентът Радев призова Скопие към реализъм в двустранните отношения

България винаги е била отворена за диалог със Северна Македония и очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и..

публикувано на 13.09.24 в 18:20

По съседски: Събития с балкански адрес

Регионът Тулча се готви да стане геопарк на ЮНЕСКО Властите в окръг Тулча предприемат стъпки Североизточна Добруджа да стане глобален геопарк на ЮНЕСКО, територия на устойчиво развитие, чиито ценности са признати от международната..

публикувано на 13.09.24 в 10:40