Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и САЩ ще обменят автоматично данъчна информация

Снимка: minfin.bg

България и САЩ вече имат споразумение за регламентиране на автоматичния обмен на данъчна информация. Документът беше подписан от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и посланика на САЩ в България Кенет Мертен. 

"Административното сътрудничество е ефективен инструмент за противодействие на избягването на данъци. Това споразумение е дългоочаквано и от представителите на бизнеса, като ще доведе до намаляване на административната тежест", заяви Людмила Петкова.

Благодарение на споразумението нашата страна ще получава информация за приходите, дейностите, активите и данъците на големите американски мултинационални групи, които извършват дейност в България. Ще отпадне задължението на местните дъщерни дружества на тези групи да подават отчети по държави съгласно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, тъй като тази информация ще се обменя на реципрочна основа между двете държави.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младите българи търсят работа със заплата над 4300 лв. чисто

45% от младите хора в България предпочитат да работят за български работодател, показва национално представително проучване, проведено през май, на агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You (платформа, целяща да осигури..

публикувано на 13.06.24 в 16:46

Над 6 млн. тона реколта от пшеница очакваме през 2024 г., изнасяме за над 30 държави

Днес в землището на с. Златитрап, област Пловдив, беше даден старт на жътвената кампания в рамките на инициативата "Хляб на мира", обединяваща 12 държави от Централна и Източна Европа. На церемонията министърът на земеделието Георги Тахов..

публикувано на 11.06.24 в 15:30

Държавата пое дълг от още 200 млн. евро

Докато в България и Европа брояха бюлетините след парламентарните избор, Министерството на финансите продаде на 10 юни държавен дълг за 400 млн. лв. или почти 200 млн. евро. Обявено бе, че ще се емитират книжа за 200 млн. лв., но в крайна сметка бяха..

публикувано на 11.06.24 в 10:18