Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

Гледка от Кървав камък в Краището
Снимка: Миглена Иванова

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в западната половина на страната. В Западна и Централна Северна България има условия за значителни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще се задържат високи. Преобладаващите максимални ще са между 30° и 35°, в София - около 30°.
Над планините преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно висока. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На повече места в масивите в западната половина на страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на отделни места - интензивни. Ще духа до силен, по високите и открити части до бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 24°, на 2000 метра - около 16°.
По Черноморието ще преобладава слънчево време. В следобeдните часове ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е много малка. Максималните температури ще са 26°-30°. Температурата на морската вода е 17°-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
На Балканите над северозападната част от полуострова ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Предимно слънчево ще бъде в Гърция и североизточните райони на Румъния. Най-горещо на Балканите ще бъде в Атина (35°), най-прохладно - в Белград (26°).
На Пиренейския полуостров и по-голямата част от Франция ще бъде предимно слънчево. Над Британските острови, в Белгия и Нидерландия ще преобладава облачно време, без съществени валежи. Над Централна Европа и Италия ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи и гръмотевични бури. Краткотрайни валежи с гръмотевици ще има и в балтийските републики, Беларус и западната и централната част на Европейска Русия. В Украйна и южните райони на Европейска Русия ще бъде предимно слънчево. На Скандинавския полуостров по-значителна облачност и валежи от дъжд ще има в западните райони, над останалите, както и над Финландия, облачността ще е разкъсана, почти без валежи. На територията на Европа най-горещо ще е в Атина (35°), най-студено - в Мюнхен, където живакът ще се вдигне максимум до 16°. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50