Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

ЦИК публикува адресите на всички 769 секции за гласуване в чужбина

Над 20% от тях са в Турция

Росица Матева
Снимка: БТА

Кандидатите за народни представители за изборите на 9 юни са 6100, обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. 1506 са кандидати в два района. 1826 са жени, 4274 – мъже, добави Матева.

Непрекъснато продължава заличаването на регистрации на кандидати за народни представители, обясни Росица Матева. В изборите за Европейски парламент кандидатите остават 418, жени са 131, а мъже – 287, каза още тя.

В чужбина ще бъдат разкрити 769 избирателни секции
, пише на сайта на ЦИК, където е публикуван списък с адресите на секциите. Държавите, местата и адресите на избирателните секции, в които ще се гласува извън страната, са обявени и на интернет страницата  на Министерството на външните работи www.mfa.bg/bg/izbori-2024 .

Най-много изборни секции ще бъдат разкрити в Турция - 166
, или малко над 20% от всички. В Германия ще има 103 секции, във Великобритания - 118, в Испания - 64, в САЩ - 55.


Германия дава съгласие за гласуване на територията на страната, като по изключение се допуска гласуване в конкретни населени места с конкретни адреси, се казва в решението. Чехия е дала разрешение за образуване на секции само на територията на дипломатическото представителство, затова няма да бъдат разкрити секции в Бърно, Ихлава, Либерес, Млада Болеслав и Пилзен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение да не се пътува в наводнените региони на Италия

Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава българските граждани да не пътуват в част от Италия заради лошо време. В съобщение на ситуационния център на министерството се изтъква, че проливните дъждове, обхванали област Емилия-Романя,..

публикувано на 26.06.24 в 14:18

Специално събитие ни информира за правата при пътуване със самолет

Европейският потребителски център България и ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" организира изнесен щанд - част от информационна кампания за правата на пътниците при пътуване с въздушен транспорт - на летище София, Терминал 2,..

публикувано на 19.06.24 в 19:45

Започва издаването на лични карти от ново поколение

От 17 юни 2024 г. започва издаването на българска лична карта по нов образец, съобщават от Дирекция "Български документи за самоличност". С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен..

публикувано на 17.06.24 в 08:41