Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната детска болница ще бъде готова през май 2028 г.

Людмила Петкова
Снимка: БГНЕС

Според одобрения от служебния кабинет график Националната детска болница ще бъде готова през май 2028 г. – с девет месеца по-рано от първоначалните намерения, съобщи служебният финансов министър Людмила Петкова. Осигурени са 100 млн. лв. от държавния бюджет за дейности, свързани с построяването на лечебното заведение. 

С помощта на Европейската инвестиционна банка ще бъдат изготвени необходимите документи за работата на болницата и за нейното оборудване. Междувременно обществената поръчка за проектирането й ще бъде обявена в началото на септември т.г. и от догодина ще започне строителството. 

По повод опасенията, че ще се наложи закриване на детски отделения, за да бъдат осигурени достатъчно педиатри и медицински сестри за бъдещата болница, директорът на Здравната инвестиционна компания за изграждането й Влатко Глигоров заяви: “Идеята не е да се закриват, а да се трансформират и да се увеличи капацитетът и достъпността”. Той добави, че вече са водени разговори с Министерството на образованието повече лекари да могат да специализират педиатрия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00