Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната детска болница ще бъде готова през май 2028 г.

Людмила Петкова
Снимка: БГНЕС

Според одобрения от служебния кабинет график Националната детска болница ще бъде готова през май 2028 г. – с девет месеца по-рано от първоначалните намерения, съобщи служебният финансов министър Людмила Петкова. Осигурени са 100 млн. лв. от държавния бюджет за дейности, свързани с построяването на лечебното заведение. 

С помощта на Европейската инвестиционна банка ще бъдат изготвени необходимите документи за работата на болницата и за нейното оборудване. Междувременно обществената поръчка за проектирането й ще бъде обявена в началото на септември т.г. и от догодина ще започне строителството. 

По повод опасенията, че ще се наложи закриване на детски отделения, за да бъдат осигурени достатъчно педиатри и медицински сестри за бъдещата болница, директорът на Здравната инвестиционна компания за изграждането й Влатко Глигоров заяви: “Идеята не е да се закриват, а да се трансформират и да се увеличи капацитетът и достъпността”. Той добави, че вече са водени разговори с Министерството на образованието повече лекари да могат да специализират педиатрия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Киево-Печорската лавра в Киев, една от най-големите светини на православието в Украйна

Защитници на каноничната УПЦ в Украйна издигнаха глас в защита на православието

Решението на украинската Върховна рада да обяви извън закона Украинската православна църква (УПЦ) събра представители на различни поместни църкви, които издигнаха глас срещу гоненията на православни в Украйна. В пресконференция в..

публикувано на 26.08.24 в 14:43

Приморско приключва сезона с 30% ръст на туристите

Курортният град Приморско е домакин на Черноморския форум 2024, където най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония, на 6 септември 2024 г. в центъра на града. За девета поредна година..

публикувано на 26.08.24 в 14:20

От 2001 г. в България има приета Програма за борба със сушата, но мерките в нея не се спазват

Няма точна статистика какъв ще е броят на изпепелените от пожари горски масиви у нас през това лято. По данни на Европейската информационна система за горски пожари в България се случват около 600 подобни инцидента всяка година. Ежегодно те засягат..

публикувано на 26.08.24 в 10:40