Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призова Северна Македония да включи българите в конституцията на страната

Ангел Ангелов (вляво) и Африм Гаши
Снимка: БГНЕС

Новият председател на парламента в Северна Македония Африм Гаши се срещна в Скопие с посланика на България в страната Ангел Ангелов. Поздравявайки Гаши с избора му за председател на парламента, Ангелов е изразил увереност, че новите парламенти в България и Северна Македония ще установят добра и интензивна комуникация, за отваряне на европейския път на страната, предава БТА.


Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър призова новата македонска власт да приеме конституционните промени и подчерта, че не очаква изменения в Преговорната рамка, предава БГНЕС. "След близо две години преговори с България бе постигнато споразумение, което отвори процеса за евроинтеграция на Северна Македония, но с него страната поема определени задължения. Част от това споразумение са промените в Конституцията за включване на хората, определящи се като българи, под защитата на самата Конституция. Положението не се е променило“, подчерта Гиър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екрем Имамоглу

По съседски: Събития с балкански адрес

Кметът на Истанбул разкритикува споразумението за мигрантите между Турция и ЕС Кметът на Истанбул и опонент на президента Ердоган Екрем Имамоглу рязко разкритикува споразумението между Турция и ЕС от 2016 г. за обратно приемане на нелегални..

публикувано на 21.06.24 в 11:15

Рая Назарян от ГЕРБ е председателят на 50-ото Народно събрание

Номинираната от ГЕРБ Рая Назарян е избрана за председател на 50-ото Народно събрание. За нея гласуваха 131 народни представители, "против" - 66 депутати, 39 се въздържаха. Другите участници в съревнованието за поста бяха Виктория Василева от..

публикувано на 20.06.24 в 14:05

Парламентът с втори опит да си избере председател

След провала на избора на председател на 50-ото Народното събрание в деня на откриването на парламента - 19 юни, първото заседание на новите народни избраници продължава днес. 7 партии в новия парламент, 7 гледища за бъдещото управление Във..

публикувано на 20.06.24 в 07:45