Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Падешка от Неапол: Хубавото е, че и много български туристи идват да гласуват

Снимка: Facebook /Мая Падешка

Изборният ден на сънародниците ни в Неапол върви спокойно. Още с отварянето на секцията е имало желаещи да гласуват. "В момента работим на пълни обороти" - каза за Радио България Мая Падешка. Тя е член на секционната избирателна комисия, която се намира в сградата на Българското консулство в Неапол.

"Има хора, които гласуват още от 7 часа сутринта и към момента избирателната активност по наше мнение е много добра. Повече от 60 човека вече са заявили правото си на глас. Почти всички гласуват и за двата избора - и за български парламент, и за европейски парламент. Най- интересното е, че има и много туристи, които с огромно желание и нетърпение чакат да упражнят гласа си. Тези хора са на екскурзия и въпреки това отделят време да гласуват! Имаме повече от 40 човека, които са регистрирани предварително в списъците за тези избори. Останалите попълват декларация"- каза Мая Падешка пред Радио България.

В изборната ни секция в Неапол няма машинно гласуване. Сънародниците упражняват вота си с хартиена бюлетина. "Хората са търпеливи ако трябва да изчакат реда си, а при необходимост им помагаме при попълване на декларациите" – каза сънародничката ни. А на въпроса, с каква лична мотивация гласува на настоящите национални и европейски парламентарни избори, Мая Падешка, която е директор на българското неделно училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим, отговори така:

"Въпреки че от известно време живея в Италия, както и моите колеги, в крайна сметка ни вълнува положението, съдбата на България. И разбира се, че всеки има собствена мотивация, но трябва да се гласува убедено и мотивирано. А разбира се, за европейския парламент днес се гласува и тук, в Италия. Така че днес гласуват и българи, и италианци и така трябва!"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55
Мустафа Акан

Все повече изселници в Турция се стремят да учат български език

Българските изселници в Турция искат бъдещето на тяхната общност да е свързано с България, за да не предпочитат по-младите поколения страните от Западна Европа, казва пред БНР Мустафа Акан от изселническата организация "Балкански турци" в Одрин...

публикувано на 18.06.24 в 12:19

Представители на българските медии зад граница почетоха делото на Христо Ботев

На път за Одеса, участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, почетоха делото на Христо Ботев в Браила, Румъния. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и Евгени Веселинов, главен редактор на "BulgariCA" в..

публикувано на 18.06.24 в 12:10