Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Българските избори в Белгия – вот за победител или коалиция

Сънародниците ни с двойно гражданство там не могат да избират български представители в ЕП

Сибила Стоянова
Снимка: личен архив

При необичайно слънчево време протича изборният ден в Брюксел, научаваме от Сибила Стоянова, секретар на една от двете изборни секции, отворена в посолството на България в белгийската столица и от общо 16 в страната домакин на Европейския парламент. Колко са българите в Белгия трудно може да се каже, но по статистически данни, изнесени от МВнР, към 2021 г. официално регистрираните български граждани в Белгия са 43 104. Немалка част от тях работят в европейските институции и представляват лицето на страната ни в законотворчеството на Европа.

"До момента, в двете секции в посолството на България са минали малко над 100 души, но държа да уточня, че това не е най-посещаваната секция тук. Самото посолство се намира извън центъра на града и е по-труднодостъпно, но въпреки това хората са тук и опашката не свършва, което е добър знак. Виждам позитивни хора, които имат желание да упражнят правото си на вот, много семейства с малки деца. Има някаква положителна енергия, бих казала и интерес към тези избори" – споделя сънародничката ни пред Радио България.

Това са шести поредни български избори за Стоянова като част от изборна секция в Белгия, но първи във формат "2в1" – за избор на Народно събрание и Европейски парламент.
 "В чисто технически план е леко смущаващо и объркващо, защото трябва да се попълнят две декларации. След това има два различни списъка, съответно две бюлетини, което е леко затрудняващо и по-трудоемко за хората, които участват в подготовката на изборите. А иначе това, че има смесен вот, от гледна точка на спестяване на разходи за провеждане е добър вариант, при положение, че така или иначе те трябва да се проведат." 


Активност и по отношение на двата вота сред сънародниците ни отбелязва Сибила Стоянова. Преди време за Радио България тя каза, че в Брюксел има група българи, които наистина се чувстват ангажирани и от много години не само участват активно в подготовката на изборите, но и информират съгражданите ни за политическата динамика в България. Днес тя прави и едно важно уточнение.

"Много от българите, които имат двойно гражданство – българско и белгийско – не могат да гласуват за български евродепутати, защото те са задължени по белгийското право да гласуват за местните евродепутати. И Белгия, както и България, е страна, в която гласуването е задължително, така че тези българи с двойно гражданство, които вече са упражнили правото си на глас в Белгия, не могат гласуват в българските евроизбори и съответно гласуват само за националния ни парламент." 

Голяма предизборна кампания в Брюксел за европейските избори не е имало, признава Сибила.


 "Единствено, което мога да кажа е, че Европейският парламент сам по себе си имаше много инициативи, с които се опитваше да запознае гражданите с европейските избори. За това дали има значение гласът на хората, какво е значението му, какви са правомощията на парламента, какво може да се направи, как да стигне по близо до гражданите. Аз самата работя в Европейския парламент и дори лично се ангажирах с много от инициативите за поляризиране вота – да покажа на повече мои приятели, че има смисъл и има значение да гласуват, да им покажем предимствата от това да сме членове на Европейския съюз. В тази връзка смятам, че за хората, които имат желание и интерес да научат повече, имаше много и  интересни материали под формата на занимателни куизове и всякакви други инициативи, които наистина предлагаха приятни начини за научаване на функционалността на ЕП." 

И като вътрешен човек Стоянова е категорична, че дебат много или малко са 17 български депутати на фона на 720-местния европейски парламент няма.

"Самият брой на депутатите от една държава няма абсолютно никакво значение, тъй като Европейският парламент е разделен на партии. Тук, както и в националния парламент, има различни политически групи и след като депутатите от всяка държава членка бъдат избрани, те ще попаднат в конкретната група от тези политически партии. Там ще бъдат смесени с всякакви други депутати и българските депутати ще станат част от едно цяло - Европейският парламент. По този начин те в много малко случаи действат заедно, защитавайки по този начин българския интерес, както може би си го представяме, защото Европейският парламент е парламент на всички европейските граждани." 

Снимки: личен архив, ЕПА /БГНЕС

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

Теодор Ушев - с награда за цялостно творчество от кинофестивал в Италия

Десетото издание на фестивала Animaphix за анимационни филми в Сицилия, Италия посвети специална ретроспектива на българския творец Теодор Ушев и го удостои с наградата "Ренато Гутузо" за 2024 г. за цялостно творчество и за принос в развитието на..

обновено на 23.07.24 в 10:09