Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Спокоен изборен ден за малката българска диаспора в Загреб

Диана Гласнова: Гласувам, за да покажа, че не съм забравила България

Посолството на България в Загреб
Снимка: БТА

На днешния изборен ден сънародниците ни в Хърватия гласуват в една единствена секция, намираща се в посолството ни в Загреб. Българската диаспора в балканската държава е малка. "В Загреб живеят около 130 българи – някои от тях са временно пребиваващи, други са тук постоянно. И поради тази причина в изборната ни секция нямаме машина. При нас се гласува само с хартиени бюлетини" – каза за Радио България Диана Гласнова, която е част от секционната избирателна комисия.


Вотът в хърватската столица върви спокойно и без опашки. В изборния списък са били записани 30-ина души, но пред урните в посолството ни се изправят и граждани извън този списък, като за целта те попълват декларация:

"Идват туристи или хора, на които сме им на път, и те решават да гласуват при нас, – пояснява Диана Гласнова. – Под туристи разбирам български граждани, които са на почивка тук или се връщат от Дубровник или Сплит на път към България и се отбиват тук. Прави ми впечатление, че почти всички, с малки изключения, гласуват както за европейските, така и за нашите парламентарни избори."


Диана Гласнова живее от повече от 30 години в Хърватия. На въпроса, какво я мотивира да гласува на настоящите избори тя отговаря:  "Гласувам, за да покажа, че не съм забравила България". А на сънародниците ни, които оспорват правото на българите в чужбина да решават с бюлетина съдбините на страната, тя отговаря простичко: "Не е важно къде живееш, а е важно дали милееш за доброто на родината си".

Диана Гласнова се надява новото НС да изкара докрай мандата си, защото това е желанието на повечето граждани, които дават своя глас в днешния ден.

А какво да очакваме от новите ни народни "любимци"?

"Ще звучи като клише, но ми се иска най-сетне да се сетят за какво получават заплатите си - не заради себе си, а за да направят нещо за хората, които са си направили труда да гласуват за тях. Как да се чува повече гласът на България в Европа ли? Като има едно стабилно правителство и един министър – председател, който да бъде приет и в Брюксел, и в Страсбург и да го припознават кой е, т.е. да познават името му поне" – казва в заключение Диана Гласнова.

Снимки: Диана Гласнова - БТА


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05