Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Иванова, Париж: Българите тук гласуват информирано и за народни представители, и за евродепутати

Снимка: БТА

Във Френската република са разкрити 15 изборни секции, като сънародниците ни в столицата Париж гласуват в три, разположени в българското посолство. В една от тях първоначалният списък на предварително записалите се да гласуват наброявал едва 10 души, но това не е от особено значение, защото всеки, който изяви желание може да упражни правото си на вот след като попълни декларация, че няма да гласува на друго място.

"Към 14 часа българско време, бяха гласували общо 1200 души, което е около 35-40% по-малко от гласувалите в същия час на парламентарните избори на 2 април 2023 година" – обясни за Радио България сънародничката ни Марина Иванова, която е член на една от секционните комисии.

По думите ѝ, почти всички, които са упражнили правото си на глас за български народни представители, са го сторили и за някого от номинираните за евродепутати.

По отношение на посланията на кандидатите за двата избора, Марина е категорична:

"Мисля, че хората, които искат, се интересуват и се информират, знаят посланията им, тъй като българите, които са дошли да гласуват за народни представители, гласуват и за някои от кандидатите за евродепутати. Това показва, че има сериозен интерес към темата и този тип вот."

Снимки: БТА, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37