Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позициониране на българските представители в новия Европейски парламент

Снимка: elections.europa.eu

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента, показват първите прогнозни резултати, обобщени от пресслужбата на Европейския парламент.

По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на "Демократична България".  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" -  5, от които трима от ДПС и двама от "Продължаваме промяната".

Двама български евродепутати от "БСП за България" ще попълнят групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Трима евродепутати от "Възраждане" и един от "Има такъв народ" все още не са позиционирани, тъй като са новоизбрани членове, които не принадлежат към политическа група на Европарламента с изтичащ мандат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съставът на новия служебен кабинет е готов

Кандидатът за служебен премиер и досегашен служебен министър-председател Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев състава на служебния кабинет. По думите на Главчев, досегашното служебно правителство се е справило добре с основните си..

публикувано на 26.08.24 в 12:06
Атанас Зафиров

БСП ще се яви на изборите в обединение с 20 партии

Двайсет леви формации ще подпишат до края на следващата седмица коалиционно споразумение за общо явяване на следващите парламентарни избори, съобщи изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Той поясни, че партията му е в напреднал..

публикувано на 25.08.24 в 09:43

Българският парламент грейна в синьо и жълто по случай Деня на независимостта на Украйна

По случай Деня на независимостта на Украйна историческата сграда на българския парламент беше осветена с цветовете на украинското знаме. “ Отбелязването на Деня на независимостта на Украйна е израз на солидарността на България със стремежа на..

публикувано на 25.08.24 в 09:02