Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Снимка: Facebook /Мирослав Иванов

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на Обичайните заподозрени – групата на Стефан Вълдобрев. Работил е като китарист и аранжор с Васил Найденов, свирил е с Лили Иванова, Дони и Момчил, Камелия Тодорова и много други изпълнители.  Китарист и композитор в група Infinity, с която имат два албума. Сред множеството колаборации, в които е участвал, са тези с немската група De Phazz, Арабел Караян, група Фънкалеро, Amoric и др.

Има издадени и три солови албума с инструментална музика - "Directions" (2013), "Circus" (2016) и "Little Alien" (2019). Но това, че е един от най-търсените китаристи, не означава, че не може и не обича да пее. Чуваме го и в групата му Сафо, и в първата му самостоятелна песен "Цък", реализирана през вече далечната 2013 г. Ето, че 11 години по-късно Миро е готов с втора своя солова песен – "Когато те срещнах".


"Пеенето е нещо, което винаги ми е било на сърце и много обичам. Но нямах подходящите текстове. Не съм от тези певци, които могат да изпеят всичко. Аз искам текстът много да ме докосне, и тогава мога да го изпея хубаво, с хубава дикция, тогава уважавам всяка буква, всеки звук. Просто чаках удобния момент с хубав текст", разказва Миро.

В песните си Мирослав Иванов винаги прави първо музиката, защото ако прави музика по текст, трябва да се съобразява с ритъма на текста. Споделя, че когато композира, първо си затваря очите, и си представя музиката. Започва да си мечтае за нея – какво въздействие има тя върху него. И чак след като усети въздействието ѝ, тогава тя започва да се оформя като мелодия. Както казва в постановката "Мелофобия", в която Миро участва – за да има музика, първо трябва да има тишина, защото в тишината творецът би могъл да чуе душата си, и чак тогава да се появи музиката. А текстописецът облича тази музика с думи.

Тишината в "Когато те срещнах" Мирослав Иванов чува още по време на пандемията, когато е имал много свободно време, все още е бил ерген, без дете – тогава се е появила музиката. Но едва когато братът на Миро – Светлин Иванов – е написал текста, назрява моментът за реализацията. За нея Миро се обръща към Борислав Бояджиев – Борче на барабаните, за когото знае, че е подходящ за неравноделните размери в песента. За баса кани Александър Обретенов, който оставя своето характерно по-тежко звучене.

Песента е много лична за Миро, защото текстът на "Когато те срещнах" се оказва пророчески – в него Светлин описва една история, а по-късно Миро по подобен начин среща своята съпруга Мария Коцева, която участва във видеото, заснето от Васил Стефанов и Стефка Николова.

Желанието на Мирослав Иванов е да направи цял авторски албум по текстове на своя брат Светлин, и вече работи по следващата песен.


Снимки: Facebook /Мирослав Иванов, Диляна Трачева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05