Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езикът на европейското право е в основата на най-старата специализирана магистърска програма в България

Международната франкофонска програма "Право на ЕС" в СУ вече 17 години подпомага европейската интеграция на страната ни

Снимка: Facebook / Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

В разгара на тазгодишната кандидат студентска кампания сякаш риторичен звучи въпросът - коя ще бъде най-желаната специалност в Софийския университет "Св. Климент Охридски". За последните четири години безапелационен избор номер едно в желанията на бъдещите висшисти е специалността "Право" в Юридическия факултет на най-стария и престижен университет у нас.

Специалността е една от малкото към днешна дата, която директно предоставя образователната и квалификационна степен "магистър" в рамките на петгодишно обучение. Разбира се Юридическият факултет на Софийския университет (СУ) предлага и няколко отделни магистърски програми за завършилите степен "Бакалавър" от други специалности, като сред тях е и най-старата у нас специализирана Международната програма – "Право на ЕС". Тя е създадена в годината на присъединяване на България към общността – 2007-ма, въз основа на споразумение между СУ "Св. Климент Охридски" и Университета на Лотарингия  (който обединява днес Европейския университетски център в Нанси и Мец, Франция), с участието на Университета на Страсбург, и се осъществява под патронажа на министър-председателя на Република България и с подкрепата на Посолството на Франция в България.

Програмата е единствената в страната ни и региона висококвалифицирана образователна програма, фокусирана върху правото на Европейския съюз, което превръща СУ във водещ център за обучение на специалисти в областта на европейската интеграция у нас. Част от програмата още от нейното създаване, а днес и неин ръководител е френският възпитаник от Университета на Нанси и доктор по публично-правни науки и право на ЕС доц. д-р Христо Христев.


"Програмата в ретроспективен план, връщайки се назад вече17-та учебна година, е най-голямата магистърска програма на Софийския университет. Към настоящия момент в нея се обучават 38 души. Но в първите години след присъединяването ни към Европейския съюз, броят на студентите е бил над 100, включително в някои години достига до около 140-150 колеги. В програмата се обучават основно български студенти, но през последните години имаме също така студенти от Украйна, Молдова и други държави. Аз ги наричам студенти, но истината е, че повечето от тях са колеги, които вече са завършили право или друга магистърска степен и респективно имат нужда от тази допълнителна квалификация във връзка с определени конкретни нужди на тяхната професионална дейност. През програмата например са преминали немалко магистрати, включително редица съдии от Върховния административен и някои съдии от Върховния касационен съд на България. Много служители от публичната администрация, много колеги, работещи в големи кантори, които обслужват дружества на клиенти от други държави членки на Европейския съюз"- казва за Радио България доц. Христев.

Над 800 души са магистрите по "Право на ЕС" от Софийският университет от създаването на програмата до днес. Обучението е с продължителност два семестъра и протича както на български, така и на френски език, което гарантира възможността за получаване на двойна диплома за специалист по международни отношения с профил "Право на Европейския съюз".

"Френският език дава възможност за достъп до френската доктрина, която е една от най-ценните в материята на правото на Европейския съюз национални доктрини, които съществуват и са развити продължително през времето. От друга страна, както всеки, който има по-задълбочен интерес към теорията на европейското право знае, това е и работният език на Съда на Европейския съюз. До голяма степен френският е езикът на правото на Европейския съюз, ако мога да кажа. Така че това гарантира една много по-силна връзка с материята, възможност да се използват ценни източници, които позволяват не просто да се формират познания, но и да се познава в дълбочина развитието на правната система на Европейския съюз и нейните особености" – категоричен е доц. Христо Христев.

Голяма част от завършилите франкофонската програма на Юридическия факултет остават в България и са ключова част от капацитета, който съществува в нашата страна за прилагане на общата европейска уредба, отбелязва нейният ръководител. Част от дипломираните прилагат наученото и в различни европейски институции и в други държави членки на ЕС.

Вижте още за възможностите за обучение на френски език в български университети:


Снимки: Facebook /Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, личен архив, law.uni-sofia.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До понеделник служебният премиер трябва да представи нов състав на кабинета

Президентът Румен Радев възложи на служебния премиер Димитър Главчев да предложи нов състав на служебно правителство. "Кризата в една институция не може да бъде гасена с разпалване на пожар в друга. Следва да предложите внимателно промени в състава на..

публикувано на 22.08.24 в 13:58

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 14

В брой 14 на предаването слушайте : Един българин в Бундестага. Има ли интерес към политическа кариера в България? – интервю с 34-годишния Марин Йотов, съветник в германския парламент; Среща с Бианка Белова – един от най-успешните и..

публикувано на 22.08.24 в 12:00
Веселин Налбантов

Започнаха да изчезват и бягат азиатски работници от хотелите по Черноморието

"Има канал за прехвърляне на работници в Западна Европа", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов. От хотелите по българското Черноморие съобщиха, че сезонни работници от Непал и Шри Ланка са..

публикувано на 22.08.24 в 10:43