Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

4
Снимка: bulgarianhistory.org

Към Родината

Не съм те никога избирал на земята.
Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.
Аз те обичам не защото си богата,
а само за това, че си родина моя.

И българин съм не заради твойта слава
и твойте подвизи и твойта бранна сила,
а зарад туй, че съм безсилен да забравя
за ослепелите бойци на Самуила.

Да търсим, който ще, във теб сполука бърза
и почести и власт със страст една и съща,
страданието мен по-силно с теб ме свързва
и нашата любов в една съдба превръща.

А.Далчев, 1965 г.

Един от най-значимите български поети – Атанас Далчев – е роден на 12 юни 1904 г. в Солун, в заможно семейство, живеещо близо до Бялата кула. Баща му Христо Далчев е сред видните българските граждани в Солун – юрист по образование, той е преподавал турски и български език в прочутата Солунска мъжка гимназия. Избран е за депутат от окръг Серес в Отоманския парламент по времето на Хюриета. Христо Далчев е един от представителите на българската общност, и като такъв, цялото му семейство живее известно време в Цариград. След това семейството се мести в София и построява малка къщичка на ул. "Солунска".

Атанас Далчев (в средата), Александър Муратов (вляво) и Радой Ралин

Атанас Далчев е създател на т.нар. предметна лирика в българската поезия и, заедно с Димитър Панталеев и Георги Караиванов, основават цяло направление в съвременната българска поезия – припомня пред БГНЕС литературният критик проф. Михаил Неделчев.

Преди 9 септември 1944 г. Далчев издава четири книги – "Стихотворения", "Прозорец", "Париж" и "Ангелът на Шартър". Един известен критик даже го обвинява, че пише много малко – по 1-2 стихотворения на година. Когато са го питали дали няма слаби стихотворения, Далчев отговарял: "Не, аз пиша само хубавите си стихотворения."

Освен поет, Далчев е и много добър преводач на проза и лирика от всички основни 5 европейски езика. За своите преводачески умения той получава признание в Западна и Източна Европа, където е удостоен с редица международни премии. Именно чрез преводите си след 1944 г. изхранва своето семейство.

Далчев е и изключително проницателен литературен критик. Брат на Атанас Далчев е големият скулптор Любомир Далчев, който по времето на социализма емигрира и остава да работи в САЩ.


Въпреки, че не е репресиран след 9 септември 1944 г., творецът до голяма степен е отстранен от активната литературна дейност, тъй като тогавашната власт смята, че поезията му се занимава с религиозна тематика и абстрактна проблематика. За Далчев не се говори и той не издава книги в продължение на 20 години. През цялото това време, обаче, неговите книги се търсят.

Едва през 1965 г. Атанас Далчев отново е върнат в литературата, благодарение на Георги Джагаров, който много активно съдейства за това. Именно тогава издава своите изключително силни знаменити бележки – кратки, критически, философски – дори, пейзажни фрагменти, които се преиздават и четат и до днес.


Атанас Далчев е прочут и със своите известни фрагменти, които някои сравняват с афоризми. Проф. Михаил Неделчев цитира два от тях: "Всички, паднали за свободата дето и да е, са наши братя – пак по кръв, но само че пролята." и "Листата на дърветата мълчеха и сенките лежеха като локви. Два облака стоеха неподвижно на изток, сякаш спуснали там котва".

Гласът на поета Атанас Далчев е съхранен в Златния фонд на БНР, където се пазят записи на няколко стихотворения, прочетени от самия поет. В едно от тях – "Кукувица" – той описва родния си Солун и вярата, че пророчествата за бъдещето носят само нещастия в настоящето …

"…Тайнствената книга

на битието е необходимо

ний да четеме лист по лист, с надежда,

без да поглеждаме напред…."

"Кукувица", 1963г.

Редактор: Иво Иванов

Снимки: bulgarianhistory.org, БГНЕСБНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05