Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Снимка: личен архив

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски мотив, който ни отвежда към "Приказки от 1001 нощ". В текста също откриваме препратки към приказките, с които сме отраснали – две луни са всъщност два лунни месеца, отвежда ни вдън гори и в огледален свят… Относно идеята, Вяра допълва:

"Посланието е, че човек трябва да премине през сто земи, за да стигне до себе си и/или до някаква истина въобще за себе си, за живота, за усещанията у себе си. И в крайна сметка докато търси, намира най-вече любовта в себе си, което е може би най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек."

Автор на текста, музиката и аранжимента отново е Чавдар Цолов. Това е съпругът на Вяра Панталеева, с когото от години създават както нейните песни, така и детските песни за Вокалната група "Мики Маус", която Вяра създаде и води вече над десет години.


Певицата признава, че семейството е огромен източник на вдъхновение за нея и Чавдар – и двамата обичат да са в състояние на творчество, създаване и креативност. "Виновник" за приказното звучене на новата им песен е тяхната малка дъщеря Рая, която е и в основата на първата им наскоро издадена музикална книга "Рая и буболечките". В нея Вяра Панталеева е включила и дечицата от Вокална група "Мики Маус" със записи на 14 песни към книжката, отново с автор Чавдар Цолов. Потвърждава, че за тях Рая определено е вдъхновение и двигателят на много от нещата, които правят – освен за вокалната група, и за самата Вяра като човек, който се нуждае да се изразява чрез музика.

Преди да чуем песента, ето и посланието на Вяра Панталеева към всеки от нас:

"Пожелавам на слушателите да гледат ведро на живота, да бъдат по-толерантни, да се усмихват, да имат хубаво и щастливо лято. И все пак да намират светлата страна в себе си!"

Снимки: личен архив Вяра Панталеева

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Аксаково е създадена първата момичешка гайдарска група в България

В град Аксаково, област Варна, е създадена първата в България гайдарска група само от момичета. Това съобщи Никола Георгиев, ръководител на Гайдарска школа "Тракия", към която е сформиран съставът. Ивелина, Сияна, Сара, Калина, Цветелина и Виктория..

публикувано на 23.07.24 в 19:47

"Комедия"

Магичната музика на група "Терпентина" напоследък ни вълнува все по-често, особено след излизането на дебютния ѝ албум "Носталгия". Макар че е във фокуса на медийното внимание от около две години, групата съществува отдавна. В състава ѝ влизат Иван..

публикувано на 23.07.24 в 10:15

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15