Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Снимка: личен архив

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски мотив, който ни отвежда към "Приказки от 1001 нощ". В текста също откриваме препратки към приказките, с които сме отраснали – две луни са всъщност два лунни месеца, отвежда ни вдън гори и в огледален свят… Относно идеята, Вяра допълва:

"Посланието е, че човек трябва да премине през сто земи, за да стигне до себе си и/или до някаква истина въобще за себе си, за живота, за усещанията у себе си. И в крайна сметка докато търси, намира най-вече любовта в себе си, което е може би най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек."

Автор на текста, музиката и аранжимента отново е Чавдар Цолов. Това е съпругът на Вяра Панталеева, с когото от години създават както нейните песни, така и детските песни за Вокалната група "Мики Маус", която Вяра създаде и води вече над десет години.


Певицата признава, че семейството е огромен източник на вдъхновение за нея и Чавдар – и двамата обичат да са в състояние на творчество, създаване и креативност. "Виновник" за приказното звучене на новата им песен е тяхната малка дъщеря Рая, която е и в основата на първата им наскоро издадена музикална книга "Рая и буболечките". В нея Вяра Панталеева е включила и дечицата от Вокална група "Мики Маус" със записи на 14 песни към книжката, отново с автор Чавдар Цолов. Потвърждава, че за тях Рая определено е вдъхновение и двигателят на много от нещата, които правят – освен за вокалната група, и за самата Вяра като човек, който се нуждае да се изразява чрез музика.

Преди да чуем песента, ето и посланието на Вяра Панталеева към всеки от нас:

"Пожелавам на слушателите да гледат ведро на живота, да бъдат по-толерантни, да се усмихват, да имат хубаво и щастливо лято. И все пак да намират светлата страна в себе си!"

Снимки: личен архив Вяра Панталеева





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15