Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Снимка: Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей Христосков решават да я пуснат в началото на лятото. Това съвпада с конкурса "Пролет", като премиерата на песента на живо се случва на концерта, съпътстващ церемонията по връчване на наградите.

За разлика от обичайния процес по създаване на песни в Innerglow, този път музиката и текстът идват почти заедно и са били на български от самото начало. И макар че това е едва третата им песен на български език, нещата са се случили съвсем естествено. Тодор Ковачев - фронтменът на групата и автор на текста – споделя:


"Идеята започна от мен, но както винаги при нас се случва, нещата след това се комбинираха в една обща творческа енергия, в един творчески заряд. Някак дойде естествено покрай самата мелодия и може би покрай настроението ми тогава. Беше към края на миналото лято. Хубаво е, че всички в групата запазваме това настроение и сега, в момента, и все още чувстваме песента като нещо много ново и свежо за нас самите."

В "Освободен" към триото се присъединява и басистът на група Остава Боян Петков, с когото свирят на концертите си повече от година. За първи път в песен на Innerglow има саксофон – Марина Михайлова, която учи в Нидерландия, го записва при едно от завръщанията си у дома. Желанието на момчетата да включат саксофон датира отдавна, като продължават да експериментират с нови за тях инструменти.

Лятото на Тодор, Матей и Петър е посветено на фестивални участия, а есента ги очакват записи на нови песни, в които обещават и изненадваща колаборация.

Снимки: Innerglow 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05