Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на лавандулата ни потапя в пасторалната красота на село Средно градище

4
Снимка: lavenderforum.bg

Десето издание на Националния фестивал на лавандулата се провежда на 14 и 15 юни в чирпанското село Средно градище. Там са едни от най-старите лавандулови насаждения в страната, които съществуват повече от 80 години. Концепцията на празника е да придаде усещането за "градски шик" в пасторалната среда на Средногорието и по-специално в живописното село Средно градище, пояснява пред БТА Нина Гергинова, председателят на Сдружение "Национален фестивал на лавандулата"


Мотото на фестивала е "Здравословно и природосъобразно битуване на хората".

Двудневната програма започва с музикално-сценично изпълнение на Мариана Попова и Веселин Плачков и спектакъла "Виновни" на 14 юни. В съботния ден посетителите ще могат да разгледат базар на лавандулови и био продукти, сред които голямо разнообразие мед и етерични масла. "Пътека на здравето" през красиви лавандулови насаждения ще отведе гостите на фестивала в съседното село Изворово до био пчелин, в който ще може да се наблюдава демонстрация по изваждането на питите от кошера. Посещение в дестилерия за добив на масло от лавандула е част от атракциите, предвидени за гостите на селото.

Националният фестивал на лавандулата стартира през 2014 г. На него се събират на едно място производители, агро-специалисти, стопани и предприемачи. Традицята повелява във фестивалните изложения да присъстват бутикови производства – парфюмеристи, малки биоферми, дестилерии, пчелни стопанства, алтернативни практики, а също артисти, художници и приложници.


Снимки: БГНЕС (архив), Община Чирпан, lavenderforum.bg

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Рибарица е домакин на фолклорен фестивал

Ценители на българския фолклор се събраха в почивните 20 и 21 юли в тетевенското село Рибарица за Третия национален фестивал и шестнадесето издание на "Празник  на народния обичай и автентичната носия" в местността Костина. Във фестивалните дни..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

Фолклорен фестивал в подножието на Витоша събира изпълнители от девет страни

От днес до 20 юли в подножието на планината Витоша ще се проведе едноименният Международен фоклорен фестивал. Изпълнители от Боливия, Индия, Италия, Албания, Мексико, Казахстан, Молдова, Северна Македония и България ще запознаят публиката с..

публикувано на 15.07.24 в 07:00
Снимка: Регионален етнографски музей - Пловдив

Регионалният етнографски музей в Пловдив помага за възраждането на древния занаят плъстене

Изделия, изработени от вълна, вдъхват усещането за вътрешен уют и топлина в посетителите на пловдивския Регионален етнографски музей, връщайки ги във времена, когато номадите прекосявали просторни територии със своите стада. И тъй като никъде не се..

публикувано на 13.07.24 в 10:25