Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Берлин представят майстора на живописта Дечко Узунов

Директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева
Снимка: БГНЕС

Тази вечер,13 юни, от 19.00 ч. директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева ще представи пред публиката в Берлин каталога "Дечко Узунов". Събитието ще се проведе в Българския културен институт (Leipziger Str. 114 – 115, 10117 Berlin).Изданието, подготвено от екипа на художествената галерия, се състои от 240 страници със снимки и подробни детайли на творбите на един от най-големите български майстори на живописта - Дечко Узунов, както и текстове, посветени на живота и творчеството на художника, роден преди 125 години. Изданието е двуезично - на български и английски език.
Посетителите ще могат да разгледат и изложбата "Дечко Узунов. Пътни бележки", която продължава до 21 юни

акварел на Дечко Узунов

Експозицията с рисунки, акварели и скици на Дечко Узунов беше открита в Българският културен институт в Берлин на 24 май, а вчера, 12 юни, беше посетена от служебния премиер Димитър Главчев, в рамките на негова визита в Германия.

Служебният премиер Димитър Главчев в БКИ-Берлин

Сред причините за гостуването на експозицията в Германия е и фактът, че Дечко Узунов е немски възпитаник, учил е в Мюнхен.Експозицията представя рисунки на художника, които е правил по време на многобройните си пътувания.


Снимки: БГНЕС, БТА, Борислав Петранов, дир. на БКИ-БерлинПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Велико Търново дефилират участниците в Международния фолклорен фестивал

Близо 340 участници от държави от различни континенти ще излязат на сцената на Летния театър в парка "Марно поле" във Велико Търново, за да представят колорита на своите традиции. Началото е днес, 20 юли, когато по главната улица ще премине традиционното..

публикувано на 20.07.24 в 06:10

Мариус Куркински открива фестивала "София Моно"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за..

публикувано на 17.07.24 в 07:10

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05